Vučić u UN: Srbija bira nezavisnu spoljnu politiku, problem Kosova opterećuje ekonomski razvoj 1Ujedinjene nacije Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Njujorku da je za problem Kosova potrebno trajno rešenje koje mora da bude postignuto tako da nijedna strana neće dobiti sve, ali će dobiti dovoljno.

On je dodao da nerešeno pitanje Kosova opterećuje ekonomski razvoj i u Srbijii i u regionu.

„Počeli smo da se borimo za trajno rešenje i očekujemo da svet shvati naše pozicije i argumente i da ne podrzava suprotnu stranu kao što su činili od 1999. do 2008. godine“, rekao je Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

On je dodao da je put ka rešenju usporen zbog „tenzija i unilateralnih poteza Prištine koji čine sve da bude teže“.

„Pošto su uveli carine u novembru 2018. godine izgubili smo oko 350 miliona evra do avgusta ove godine“, rekao je on i dodao da je Srbija „umereno i odgovorno odgovarala“ i nije uvela kontramere.

„Srbija bira nezavisnu spoljnu politiku iz tog razloga se nigde ne krijemo“, dodao je on.

Vučić je u Ujedinjenim nacijama naveo da Srbija ima sve bolje odnose sa SAD, ali da teži poboljšanju odnosa sa državama Afrike, Azije i Latinske Amerike.

On je pomenuo i razgovor sa premijerima Severne Makedonije i Albanije sa kojima je planirano osnivanje zajedničkog tržišta. Naveo je da to zajedničko tržište nije zamena za Evropsku uniju i da niko ne treba da se plaši nove Jugoslavije, već da ono predstavlja „izražavanje naše brige za nas dok ne završimo evrointegracije“.

Srbija neće ostati ‘bez upliva stranih sila’, a treba videti šta može sama da rešava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle današnjeg govora u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) izjavio u Njujorku da „svet pripada slobodnim suverenim i nezavisnim zemljama“, a govorio je i o uticaju stranih sila.

Vučić je novinarima iz Srbije kazao da mu je dvoje afričkih ministara prišlo posle govora da bi mu čestitali i rekli da će „gledati da razgovaraju o Kosovu“.

„Mislim da smo poslali jasnu poruku i ideju, a to je da svet pripada slobodnim suverenim nezavisnim zemljama“, ocenio je Vučić i dodao da će Srbija sarađivati sa svim zemljama.

On je kazao da Srbija „neće plaćati tri puta skuplji gas da bi se nekoj zemlji dodvoravala“ i pdosetio da Srbija saradjuje i s Rusijom, i s Kinom što je ocenio kao „politiku pragmatizma i slobodarstva“.

Vučić je procenio da Srbija nikada neće ostati „bez upliva stranih sila“, ali da treba videti šta može sama da rešava.

On je rekao da u svom govoru nije koristio priliku da vredja bilo koga i da je govorio o poltici kompromisa, i kada se radi o Kosovu.

Predsednik je naveo da je delegacija Srbije tokom tri dana u Njujorku razgovarala s predstavnicima više od 100 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari