Vučić: Uložiti sve da se sačuva mir 1Foto: Vlada Srbije

Onima koji maštaju o urušavanju Dejtonskog sporazuma i nestanku Republike Srpske poručujem da se to neće desiti, izjavio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

On je istakao da je važno da Srbija sačuva stabilnost u zemlji, jer, kako kaže, sve što se kod nas dešava, utiče i na region.

„Ako to uspevamo da sačuvamo, nećemo imati problema sa ekonomijom“, rekao je Vučić za RTS, napominjući da će Srbija uložiti sve da sačuva mir, prenosi FoNet.

„Reći ću onima koji maštaju o urušavanju Dejtona i nestanku Republike Srpske: Republika Srpska je ustanovljena voljom naroda, Dejtonksim sporazumom, a Srbija ima određene obaveze po tom sporazumu. Republika Srpska neće nestati“, poručio je Vučić.

Kako je rekao, Srbija poštuje Bosnu i Hercegovinu i smatra da je odnos Srba i Bošnjaka od vitalnog značaja za budućnost.

Ne plašimo se ekonomske budućnosti Srbije, rekao je Vučić ističući da svi vide rezultate koje su građani Srbije postigli u rastu i fiskalnoj konsolidaciji. S druge strane, dodao je premijer, plaši nas stanje u regionu.

Odgovarajući na opasku da se čini da ipak postoji neki „kamen u cipeli“ u odnosima sa svetom, Vučić je rekao da „imamo više tih kamenčića u cipeli“.

„Moj je posao da uradim sve što mogu za našu zemlju i čini mi se da se borimo za Srbiju i ne samo ja, već cela delegacija, svi rade svoj posao“, rekao je Vučić.

Govoreći o sastanku sa šefom NATO Alijanse Jensom Stoltenbergom, Vučić je ocenio da je to bio važan razgovor Srbiju i da će uskoro uslediti odlazak u Brisel, u sedište NATO.

Vučić i Đukanović o odnosima dve države

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Njujorku i sa predsednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem, sa kojim je razgovarao o odnosima između Srbije i Crne Gore. Dvojica premijera naglasila su da su ti odnosi stabilni, ali da je potrebno unaprediti ekonomsku saradnju dveju zemalja, navodi se u saopštenju.

Premijeri Vučić i Đukanović u potpunosti su se saglasili u stavu da su mir i puna stabilnost Zapadnog Balkana ključni uslov za ekonomsku, socijalnu i svaku drugu vrstu društvenog napretka.

Srbija i Crna Gora nastaviće da pažljivo i odgovorno unaređuju svoje odnose u budućnosti, stav je dvojice premijera.

Susret i sa Mogerini

Vučić se danas satao u Njujorku i sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini i tom prilikom istakao da je situacija u regionu složena i da predstavlja ozbiljan problem za ubrzani ekonomski razvoj. On je pozvao EU da odlučno podrži put Srbije i zemalja regiona Zapadnog Balkana ka EU.

Mogerini je rekla da EU podržava Srbiju na njenom evropskom putu i naglasila da je nastavak političkih i ekonomskih reformi u Srbiji ključ za njen dalji napredak i približavanje evropskoj porodici naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari