Vučić: Uskoro odgovor o Fijatu 1

Premijer Kazahstana Bakitdžan Abdirovič Sagintajev razgovaraće sutra sa ruskim premijerom Dmitrijem Medvedevim o izvozu Fijata na tržište Evroazijske unije i u najkraćem roku ćemo imati odgovor na to pitanje, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić srpskim novinarima u Astani.

Vučić je rekao da je danas imao dobar i dug sastanak i sa predsednikom Kazahstana Nursultanom Nazarbajevim. Mnogo toga je pred nama, ovo je početak saradnje, ali Srbija se nedvosmisleno okreće izvorima rasta, saradnji sa zemljama od kojih možemo da očekujemo podršku, rekao je Vučić. On je ocenio da je Kazahstan važan politički saveznik Srbije u Evroazijskoj uniji i da je tokom današnjih susreta bilo reči o izvozu Fijata na to tržište.

Razgovarali smo i o globalnim temama, kako Srbija i Kazahstan mogu dalje napred, dodao je on. Poseta je veliki uspeh i utvrdili smo naše izvanredne političke odnose, rekao je Vučić i napomenuo da će Energoprojekt imati više posla.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas prilikom otvaranja srpsko-kazahstanskog poslovnog foruma u Astani da prijateljstvo dva naroda mora da prati intenzivnija saradnja u svim oblastima, a posebno u ekonomiji. Kao zemlja članica G20 i osnivač Evroazijske ekonomske unije Kazahstan je naš najvažniji ekonomski i politički partner u regionu, ali mogućnosti za saradnju nisu iskorišćeni u meri u kojoj bismo želeli, rekao je Vučić.

On je podsetio da je u prvih osam meseci ove godine izvoz iz Srbije u Kazahstan povećan za šest odsto, dok je uvoz opao za devet procenata, ali je ukupna robna razmena skromnog obima. Srbija, kako je rekao, pre svega izvozi voće, povrće i lekove, a uvozi sirovine.

Srpske firme već su angažovane u graditeljstvu i učestvuju u velikim projektima, ali privredna saradnja može da se proširi i na druge oblasti. Mogućnost za to postoji pre svega u privatizaciji u poljoprivredi i petrohemiji, a interesantan bi bio i zajednički izlazak na treća tržišta, ocenio je Vučić.

Premijer Kazahstana Bakitdžan Abdirovič Sagintajev rekao je da je sa srpskim kolegom razmotrio mnoga pitanja i da postoji zajedničko razumevanje.

Posle posete predsednika Kazahstana Beogradu i sadašnje posete premijera Vučića Astani, unapredićemo saradnju, poručio je premijer Kazahstana.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež rekao je da je delegacija srpskih privrednika u Astanu doputovala sa konkretnim projektima koji treba da pospeše kooperacije poslovnih zajednica i da su već sklopljeni prvi aranžmani.

Prošle godine uspostavljena je tešnja privredna saradnja između Srbije i Kazahstana, ali je i dalje daleko od realnih mogućnosti i potreba, kazao je Čadež.

Kako je saopštila PKS, Poslovni forum u Astani okupio je skoro 60 srpskih i 110 kazahstanskih kompanija, koje su bile u prilici da direktno razgovaraju o poslovnim aranžmanima.

Prema rečima Čadeža, u Astani su danas srpska i kazahstanska kompanija potpisale ugovor o proizvodnji vatrogasnih vozila, vredan 30 miliona dolara.

Vučić se u okviru posete Kazakstanu sastao i sa predsednikom Vlade Bakitžanom Sagintajevom sa kojim je razgovarao o saradnji dveju zemalja u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, turizma i kulture.

Premijer Srbije istakao je da je Srbija spremna da jača ekonomsku saradnju sa Kazahstanom i da će veoma ozbiljno predstaviti potencijale na izložbi EKSPO, koja će sledeće godine biti održana u Astani. On je sa kazahstanskim kolegom razgovarao i o izvozu Fijata na evroazijsko tržište, o čemu bi u toku sutrašnje posete Moskvi Sagintajev trebalo da razgovara sa ruskim premijerom Medvedevim, navodi se u saopštenju.

Vučić je naglasio da su politički odnosi dveju zemalja veoma dinamični, istakavši da to predstavlja osnov za jačanje ekonomske saradnje i saradnje u drugim oblastima. On je sa premijerom Sagintajevim razgovarao o otvaranju ambasade Republike Kazahstan u Srbiji, što bi doprinelo jačanju odnosa dveju zemalja.

Srpski premijer je zahvalio na principijelnom stavu Kazahstana i na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i podršci na očuvanju srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji.

Premijer Sagintajev je rekao da, posle posete predsednika Nazarbajeva Srbiji, Kazahstan radi na izradi detaljnog plana aktivnosti za saradnju sa Srbijom. On je pozvao srpske građevinske kompanije da sa kazahstanskim učestvuju na izgradnji infrastrukturnih projekata, koje ova zemlja ima sa Kinom na tzv. putu svile. On je dodao da postoje i velike mogućnosti za srpske kompanije, koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da sa kompanijama iz Kazahstana izvoze prehrambene proizvode na treća tržišta.

Sastanku u Astani prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, gradonačelnik Beograda Siniša Mali‎, kao i gradonačelnici Alma Ate i Astane.

Vučić prisustvovao je potpisivanju bilateralnih dokumenata – Mape puta za unapređenje saradnje između Srbije i Kazahstana za period 2017. i 2018. godine, koji su potpisali ministar privrede Goran Knežević i ministar nacionalne ekonomije Kuandik Bišimbajev, kao i Protokola o namerama između grada Beograda i grada Astane, koji su potpisali gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradonačelnik Astane Aset Isekeshev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari