Vučić uvodi ministarstva za ekologiju i evrointegracije 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Premijer Aleksandar Vučić planira da uvede još novih lica u Vladu Srbije i tek imenovani sastav Vlade Srbije vrlo brzo će biti promenjen, rečeno je Danasu u obaveštenim političkim krugovima.

Nova vlada biće promenjena već u septembru, tvrde politički izvori Danasa

Vučić uvodi ministarstva za ekologiju i evrointegracije

* U Vladu ulaze nova lica, nije isključeno da Jadranka Joksimović i Ivica Dačić rotiraju zaduženja

NAŠA PRIČA

Beograd – Premijer Aleksandar Vučić planira da uvede još novih lica u Vladu Srbije i tek imenovani sastav Vlade Srbije vrlo brzo će biti promenjen, rečeno je Danasu u obaveštenim političkim krugovima.

Sredinom septembra, naime, kako navode naši sagovornici, naći će se na dnevnom redu parlamenta Srbije izmene Zakona o ministarstvima i Zakona o vladi. Premijer namerava da ekologiju koja je sada u resoru poljoprivrede izdvoji u posebno ministarstvo.

Ko će voditi novo ministarstvo za ekologiju u ovom trenutku nije sasvim izvesno, ali naši izvori smatraju da premijer već ima određenu ličnost u planu. Takođe, biće uvedeno i novo ministarstvo – resor za evrointegracije, odnosno za Evropsku uniju. Da li će sadašnja ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović, koja je bila zadužena za evropske integracije, samo biti preimenovana u novom resoru, našim izvorima nije poznato. Ističu, međutim, da tu neće biti iznenađenja u smislu uvođenja novih stranaka u vladu.

S druge strane, sagovornici Danasa u opozicionom LDP izričito su ponovili da liberali nisu imali razgovore sa Vučićem o tome da lider ove partije Čedomir Jovanović dobije neki sektor za EU u Vladi Srbije.

– Ni sada, ni ranije, nije bilo ne samo nikakvog razgovora o ulasku LDP u Vladu, nego ni kontakta koji bi mogao da vodi ka tome, tvrdi sagovornik Danasa iz LDP, odbacujući navode u javnosti da će Jovanović imati zaduženje za EU u Vučićevoj vladi.

Kad je reč o predstojećim promenama, koje će se desiti oko 15. septembra, valja podsetiti da se u maju se spekulisalo u štampi da će jedine promene u strukturi Vlade biti uvođenje portfelja za ekologiju, ali i spajanje ministarstva spoljnih poslova sa resorom za evropske integracije. Prethodno, u januaru bilo je medijskih navoda o tome da je premijer Vučić čvrsto odlučio da oduzme resor ministru spoljnih poslova Ivici Dačiću „bez obzira da li će ta stranka participirati u budućoj Vladi“. Tvrdilo se da Vučić smatra da MSP treba dodeliti kadru Srpske napredne stranke, što se nadovezivalo na ranije priče da premijer nije zadovoljan pozicijom lidera socijalista u međunarodnim krugovima. Navodno, prema Vučićevoj percepciji, Dačić je mnogo više lobirao za sebe i za SPS nego za premijera.

U tom kontekstu, dakle, može se spekulisati da je moguće da će Jadranka Joksimović i Ivica Dačić u septembru zameniti mesta, s tim što se onda eventualno Dačićevo ministarstvo neće zvati „bez portfelja“ sa zaduženjem za EU, nego baš resorom za Uniju.

Ovaj scenario ima svoju logiku i na osnovu tvrdnji iz diplomatskih krugova da je jedan od zahteva Zapada premijeru da postepeno umanjuje uticaj Moskve. Sve ovo zasad su spekulacije – na pokušaj da dobijemo preciznu informaciju da li će Joksimovićeva i Dačić zameniti resore, kao i ko će biti novi ministar ekologije, rečeno nam je da tačan odgovor zna samo premijer. Ukazano nam je da je on odlučio da kadrovska rešenja zadrži za sebe, o čemu navodno svedoči i to da je jedan od novoizabranih ministara od novinara saznao da će biti ministar, kao i da su svi mediji spekulisali da će u Vladi sigurno ostati Nikola Selaković, što se nije desilo.

 

Važnost resora za ekologiju

Ministarstvo za ekologiju trebalo bi da ima važnu ulogu u evrointegracijama. Srbija bi krajem ove ili početkom naredne godine trebalo da u pregovorima sa EU otvori poglavlje 27 o ekologiji, a u javnosti se čuju podaci da bi kompletno usvajanje uslova iz ovog poglavlja koštalo 10 milijardi evra, koje bi trebalo investirati do 2041. Od toga Srbija bi trebalo da investira osam milijardi evra, ili četvrtinu bruto društvenog proizvoda, dok bi oko 2,5 milijardi evra stiglo iz EU fondova. Stručnjaci ukazuju da postoji mogućnost da ako ovo poglavlje zakoči pregovore Beograda i Brisela, da se odobri produženje roka za ispunjavanje uslova, kao što se to desilo u slučaju Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari