Vučić: Velike sile se mešaju, ali će za ponešto ipak morati da se pita i Srbija 1Foto: BETA/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/DS)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom najava specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka da bi dijalog o Kosovu mogao da se nastavi već u junu, da je Beograd uvek zainteresovan za razgovor sa svima ali da je potrebno da Priština pre toga ukine takse i ostala ograničenja za kretanje robe i ljudi.

„Razgovaraćemo, da vidimo šta su im predlozi i na čemu zasnivaju optimizam. Realno je da sednemo za sto, ali pre toga je potrebno da nema taksi i ograničenja za slobodan protok ljudi i roba. Kada to urade, ja sam spreman uvek (za razgovor)“, rekao je Vučić nakon obilaska gradilišta puta u širem rejonu Novog Pazara.

Komentarišući neke najave u medijima da će sporazum Beograda i Prištine biti postignut veoma brzo, Vučić je da su se velike sile uvek mešale u balkanska pitanja, ali da će za ponešto, ipak, morati da se pita i Srbija.

„Lepo je što su već sve odlučili i napravili ali na kraju će odluke donositi i građani i rukovodstvo Srbije. I to kao rukovodstvo nezavisne i suverene zemlje“, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje o neredima u SAD, Vučić je poželeo američkom narodu i rukovodstvu da što pre prevazidju teškoće, kako bi Amerika ponovo pokrenula zamajac ekonomskog napretka.

„Ne slažem se sa komentarima na društvenim mrežama da je i kod njih ‘zaigrala mečka’. Jer za nas i našu zemlju nema većeg interesa od smirivanja situacije u Americi, jer samo snažne SAD mogu da osnaže ekonomiju Evropske unije, a to sve zajedno da osnaži ekonomiju Srbije i da imamo mnogo više novca, posla i puteva. A da ne govorim o ljudskom momentu: da morate da budete uz ljude koji su upravo prošli strašnu krizu u kojoj su (zbog korone) imali 108.000 mrtvih“, rekao je Vučić o SAD.

On je ocenio da trenutna kriza u SAD ne znači da će ta zemlja izgubiti interesovanje za pitanje Kosova i dodao da gotovo svakodnevno kontaktira sa specijalnim izaslanikom SAD Ričardom Grenelom na tu temu.

„Njihovo interesovanje raste, ne smanjuje se. E sad, da li sam ja najsrećniji zbog toga…“, rekao je on.

Vučić nije hteo da odgovori na pitanje novinara o situaciji u Crnoj Gori, rekavši da nije Srbija uhapsila vladiku i držala ga 72 sata, niti je Srbija branila ulazak crnogorskih građana na svoju teritoriju, niti je podizala tenzije.

„Neka oni rade svoj posao. Ja da ne bih dizao tenzije dalje, ne mogu čak ni da odgovaram“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari