Vučić: Vlasti Crne Gore moraju voditi dijalog sa SPC čiji je deo Mitropolija crnogorsko-primorska 1Foto: BETA/Predsednistvo Srbije/Dimitrije Goll/MO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da vlasti Crne Gore moraju voditi dijalog u vezi sa spornim Zakonom o slobodi veroispovesti sa Srpskom pravoslavnom crkvom čiji je deo Mitropolija crnogorsko-primorska.

On je posle otvaranja novog pogona fabrike Mei Ta u Obrenovcu rekao da je dijalog „uvek lekovit“ i dodao da je Srbija spremna da pomogne „po svim pitanjima“ u vezi sa situacijom u Crnoj Gori.

„Mi se ne mešamo, ali imam samo jedan strah. Želim da obratite pažnju na jednu stvar, crnogorske vlasti spominju dijalog sa Mitropolijom crnogorskom-primorskom. Oni moraju da razgovaraju sa SPC. Mitropolija crnogorsko-primorska je deo Srpske pravoslavne crkve sa sedištem u Beogradu. Molim SPC da obrati pažnju na to da neko sutra ne bi rekao da naši manastiri pripadaju mitropoliji ili eparhiji“, kazao je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je sličan zahtev Beograd izneo i u razgovorima sa Prištinom „kako Albanci ne bi sutra izmišljali neku kosovsku pravoslavnu crkvu, mitropoliju ili eparhiju kosovsku“.

Potpredsednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin izjavio je ranije da je vlada spremna da bez odlaganja započne dijalog o primeni Zakona o slobodi veroispovesti sa „svim verskim zajednicama“ kao i da je spremna da sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom razgovara i o uslovima pod kojima bi mogao biti zaključen temeljni ugovor, „čim sama Mitropolija iskaže spremnost za ovom vrstom dijaloga“.

Vučić: Istraga protiv Koraća povučena pre dva meseca

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je danas da je „tek“ u ponedeljak saznao da je obustavljena istraga i povučena poternica protiv vođe „zemunskog klana“ Filipa Koraća i dodao da mu je „rečeno da je poternica povučena pre dva meseca“.

Vučić je na konferenciji za novinare kazao da je Korać „najopasnija osoba u državi“ i da „kao čovek i kao predsednik države“ brine zbog takve vrste licemerja i laži.

On je kazao da je on za sve odgovoran i da bi „iz kože iskočio ponekad“.

Istraga protiv Koraća započeta je u januaru 2019. godine zbog navodnog podstrekavanja na ubistvo Blaža Đurovića, u oktobru 2018. godine na Voždovcu.

Predsednik je na pitanje novinarke o saobraćajnoj nezgodi koju je u ponedeljak uveče izazvao lider Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović a nakon toga otišao sa mesta nezgode, rekao da „nema šta da kaže o onome što on radi“, kao i da ne razume ljude koji podržavaju njegovu politiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari