– Život je ono što od njega napravimo. Srbija je ono što od nje napravimo, govorio je premijer Srbije Zoran Đinđić, koji je ubijen pre 12 godina. Povodom obeležavanja 12 godina od njegovog ubistva, sadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić pozvao se upravo na te njegove reči u svojoj poruci javnosti.

„Danas na godišnjicu smrti čoveka koji je tvrdio da će Srbija biti onakva kavku je sami napravimo, vreme je da prestanemo da se delimo, bar oko onoga što je bio cilj svakoga ko je u našim podelama položio svoj život“, naveo je Vučić, koji je juče sa članovima svoje vlade položio venac na spomen-ploču u dvorištu Vlade gde je 2003. Đinđić ubijen.

Premijer je u poruci građanima između ostalog naveo da je mart 2003. zauzeo mesto na crnim stranicama srpske istorije baš kao i jul 1817, maj 1868. i 1903. i oktobar 1934.

„Pristojna, normalna i uređena država u kojoj različita mišljenja izazivaju polemiku a ne smrt bila je ideal i Zorana Đinđića. Takođe, vreme je i da svim istorijskim ličnostima odamo počast, bez obzira na to da li smo bili istomišljenici ili ne. Na taj način odajemo počast i samoj istoriji, prihvatamo je, a ne sudimo joj, i omogućavamo sebi da idemo napred, bez podela“, naveo je premijer. On je u ime vlade uputio izraze iskrenog poštovanja Đinđićevoj porodici i prijateljima. Počast su mu odali ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, #$9eljko Sertić, Rasim Ljajić, Kori Udovički, Aleksandar Vulin, Aleksandar Antić, Srđan Verbić, Ivan Tasovac.

Počast ubijenom premijeru odali su i članovi porodice, predstavnici njegove vlade, stranka koju je vodio, prijatelji i poštovaoci.

Sestra Gordana, supruga Ružica i sin Luka položili su cveće na njegov grob u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Godišnjicu ubistva obeležila je i DS šetnjom do Aleje velikana. Kolonu, koja je krenula iz Krunske ulice, predvodili su, sa žutom ružom u rukama, sadašnji lider stranke Bojan Pajtić i najviši funkcioneri Gordana Čomić, Nataša Vučković, Maja Videnović, Branimir Kuzmanović, Goran Ješić, Borislav Stefanović, Dejan Nikolić, Goran Ćirić, Radoslav Milojičić, Dragan Šutanovac…. Iza njih oko hiljadu članova i simpatizera krenulo je ka Novom groblju.  

Pajtić je posle polaganja cveća istakao da su danas na vlasti u Srbiji ljudi koji su se radovali Đinđićevoj smrti i da zbog toga i danas važi ona Zoranova da u svim zemljama postoji korov, ali se samo u Srbiji korov zaliva.

-Vreme je za velike prolećne radove. Đinđića su odlikovali čast i integritet kakvi nisu viđeni u 75 godina političke scene Srbije. Uvek je izgovarao ono u šta je verovao, i imao je integritet jer je uvek radio ono što je govorio, kazao je Pajtić.

Na pitanje zašto se u više kolona odaje počast ubijenom premijeru, Pajtić je odgovorio da nije važno u koliko grupa se dolazi, već da je važno da svi dolaze na jedno mesto s ljubavlju i poštovanjem. Upitan u kojoj koloni bi, prema njegovom mišljenju, Đinđić danas bio, on je rekao da su takve spekulacije neprimerene i poručio da je Đinđić bio predsednik DS. Na pitanje kako bi Srbija danas izgledala da je Đinđić živ, Pajtić je rekao da nema dileme da bi ona bila članica EU i da se, nažalost, nije obistinilo ono što je Đinđić govorio da ako zaustave jednog čoveka, ne mogu da zaustave reforme.

Šetnju za Zorana, u organizaciji LDP, predvodio je lider ove stranke Čedomir Jovanović, dok su u koloni bili nekadašnji ministri u Đinđićevoj vladi #$9arko Korać i Dragan Milovanović, predsednica Skupštine Nataša Mićić, funkcioner MUP Nenad Milić, izdavač ugašenog dnevnika Naša Borba Dušan Mijić, istoričarka Latinka Perović… U vreme kada je kolona koja je krenula iz sedišta LDP u Siminoj ulici stigla pred zgradu Vlade Srbije u Nemanjinoj, lider JS Dragan Marković Palma izašao je iz auta i ušao u zgradu Vlade. Tokom šetnje nije bilo zaustavljanja saobraćaja. Nakon što su učesnici položili cveće, a neki i upalili sveće, Jovanović je u izjavi novinarima ocenio da „još nismo stvorili zemlju koja bi bila dostojna Zoranove žrtve i naših zajedničkih ideala, ali to nam ne može umanjiti obavezu, niti nas osloboditi posla koji i dalje želimo da radimo“. Kolona se potom uputila do Novog groblja i Aleje velikana, gde je šetnja i završena.  Stranka Zajedno za Srbiju, bivšeg demokrate Dušana Petrovića,  saopštila je da smo svedoci pobede đinđićeve prozapadne i proevropske politike.

 

Šešelj nastavio sa uvredljivim izjavama

Vođa vanparlamentarne SRS Vojislav Šešelj koji je prekjuče u Požarevcu na obeležavanju godišnjice smrti Slobodana Miloševića najavio da će „poslati sa glogovim kocem“ svog zamenika Nemanju Šarovića, na Điniđićev grob, nastavio je juče sa ironičnim izjavama. „Šarović je hteo da ide na groblje, ali nije poneo kišobran. A i čuo je da ima mnogo policije, pa će možda otići drugi put“, rekao je Šešelj na konferenciji za novinare. Prethodno je ministar policije Nebojša Stefanović izjavio medijima da će policija zaštititi red i mir i neće dozvoliti da se bilo šta desi sa grobom ubijenog premijera.



 

Cveće od saradnika

Bivši predsednik Srbije i nekadašnji lider DS Boris Tadić, kako javljaju mediji, rano ujutru, među prvima je položio venac na Đinđićev grob. Članovi nekadašnjeg Đinđićevog kabineta Slobodan Milosavljević, Aleksandar Vlahović, Branislav Lečić, Dragoslav Šumarac, Gordana Matković, Goran Pitić i Kori Udovički i Zoran #$9ivković, lider Nove stranke, položili su cveće na mestu gde je Đinđić ubijen. #$9ivković je rekao da tamo gde su reforme zaustavljene 2003. stoje i danas.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari