Vučić za CGTN: Srbija ne krije da je zahvalna Kini za pomoć i podršku 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija veoma zahvalna za podršku i pomoć koju je dobila od Kine i da to ne krije.

Prijatelj u nevolji je istinski prijatelj, rekao ja Vučić za kinesku televiziju CGTN uoči samita Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji se danas održava u onlajn formatu.

Vučić je rekao i da je Srbija zahvaljujući vakcinama koje je dobila iz Kine Srbija sada vodeća u vakcinaciji u Evropi.

On je pohvalio je Kinu za ispunjenje obećanja da će vakcine učiniti globalnim javnim dobrima kad budu dostupne, sa većom pristupačnošću i dostupnošću zemljama u razvoju.

Vučić je kazao da je veoma zainteresovan da čuje kineska iskustva i planove, govor i viđenja predsednika Si Đinpinga o globalnog budućnosti i saradnji Kine sa zemljama centralne i istočne Evrope.

Predsednik Srbije je ocenio da je inicijativa Pojas i put olakšala saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope i izrazio nadu u dalje jačanje ekonomskih veza Kine i zajedničku borbi protiv korona virusa.

Vučić danas, na poziv kineskog predsednika Si Đipinga, učestvuje na video-samitu koji organizuju Kina i 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

Sastanci lidera Kine i 17 zemalja centralne i istočne Evrope održavaju se od 2012 radi jačanja saradnje u okviru inicijative Pojas i put u različitim oblastima – trgovina i investicije, poljoprivreda, nauka i tehnologija, zdravstvo, kultura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari