Vučić za hrvatske medije: Srbi i Hrvati moraće da se približe ako žele da opstanu 1Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Davosu da Hrvatska i Srbija moraju da imaju mnogo bolje odnose ukoliko žele da opstanu, a da ceo region mora da prestane da razmišlja o prošlosti i da se okrene budućnosti.

„Ono što ne ide sjajno, zbog čega nisam srećan, to su politički odnosi u regionu“, rekao je Vučić za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) i agenciju Hina na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

„Tu uvek ima bezbroj problema, viška prošlosti i manjka razmišljanja o budućnosti, ali je to valjda karakteristika svih nas i to je ono što ćemo morati da menjamo“, rekao je Vučić koji je danas učestvovao na panelu o Zapadnom Balkanu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem s kojim je i neformalno popričao.

Vučić je ocenio da su ekonomski odnosi puno bolji od političkog stanja u regionu.

„Ja mislim da Srbi i Hrvati kao narodi, ne samo srpska i hrvatska država, bez obzira na emocije koje nisu uvek dobre, moraju imati puno bolje odnose ukoliko želimo opstati, jedni i drugi“, kazao je.

Naglasio je da obe zemlje imaju užasnu demografiju i da se jako puno građana iseljava.

„Ako želimo opstati moraćemo zajedno da radimo, moraćemo da se približimo i to će se dogoditi“, rekao je Vučić.

Dodao je da će Hrvati i Srbi naći puteve saradnje kada počnu manje da razmišljaju kako da „zabiju nož u leđa jedni drugima“ i više se okrenu budućnosti.

„Ja u to apsolutno verujem i ne zato što to govorim pred vama, to govorim svaki dan i u Beogradu“, dodao je.

Hina dodaje da su za Srbiju odnosi Beograda i Prištine goruće pritanje i da je Vučić naglasio da je kosovsko uvođenje carina na robu iz Srbije suprotno svim evropskim normama.

Kazao da je su mu u Davosu svi važni evopski i svetski akteri rekli da su protiv tih taksi. „Da budem iskren, to je samo dodatni problem jer se onda pitam kako te takse opstaju“, dodao je.

Među drugim problemima Vučić je spomenuo i novu inicijativu Stranke demorkatske akcije (SDA) da oceni ustavnost naziva Republike Srpske.

„To je dejtonska kategorija, to je ustavna kategorija BiH i ne mogu to raditi i očekivati podršku sveta“, rekao je Vučić u Davosu za Hinu i HRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari