Vučić: Za Srbiju je važno da se sprovede Prespanski sporazum 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je za Srbiju veoma važno da se sprovede Prespanski sporazum između Makedonije i Grčke, kako bi onda Severna Makedonija bila most saradnje sa Grčkom i mogućnost za dalje približavanje Beograda i Atine.

„Znam da to nije lako, ali Srbija i njeni građani podržavaju sprovođenje tog sporazuma“, rekao je Vučić nakon sastanka sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Vučić je rekao da je sagovornika upoznao sa stanjem na Kosovu i sa aktivnostima na formiranju vojske Kosova, koje se, kako je naveo, sprovodi suprotno ne samo međunarodnom pravu već i kosovskim zakonima.

On je naveo da je Ciprasu govorio i o uvođenju taksi od 100 odsto na robe iz Srbije i BiH i koliko je to u suprotnosti sa tendencijama u 21. veku o slobodnom protoku robe i kapitala, ali i o tome koliko je to ugrozilo Srbe na Kosovu.

Vučić je naveo da trgovinska razmena Srbije i Grčke raste i da očekuje da ona predje 500 miliona evra, ali da je bilo reči i o unapređenju u oblasti infrastrukture, pre svega železnice koja bi bliže povezala Beograd, Skoplje, Solun i Atinu.

Predsednik Srbije je rekao da će u narednih nekoliko nedelja biti završen autoput na Koridoru 10, koji će omogućiti da se iz Grčke i Makedonije preko Srbije putuje u potpunosti autoputem, ali je naveo da u narednom periodu treba raditi na unapređenju stanja železničke pruge sa Skopljem i Atinom.

On je naveo da je bilo reči i o digitalizaciji, smanjenju cena telekomunikacionih usluga, ali i o sportskim temama, poput ideja da se Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija zajednički kandiduju za domaćina fudbalskog prvenstva.

Vučić je naveo da Srbija i srpski narod zauvek ostaju prijatelji sa Grčkom i da je Beograd zahvalan Atini na podršci koju od nje dobija u međunarodnim forumima.

Cipras: Potezi Prištine dolivaju ulje na vatru

Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je danas u Beogradu da su odluke Prištine o uvođenju carina od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH i o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku neprihvatljive aktivnosti koje ne doprinose stalbilnosti u regionu.

„Želim da pošaljem poruku osude za poteze kosovskih valsti kojima se doliva ulje na vatru“, rekao je Cipras posle razgovora sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Cipras je rekao da je situacija na Kosovu bila jedna od tema razgovora, da Grčka podržava Srbiju u naporima za postizanje rešenja i pozvao Beograd da ostane na tom kursu bez obzira na emocije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari