Vučić zahvalio ministru Lesota na podršci Srbiji 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Kraljevine Lesoto Lesega Makgotija, prvog zvaničnika te zemlje koji posećuje našu zemlju posle više od četrdeset godina.

Vučić je zahvalio Makgotiju na podršci Lesota teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koja se videla i prilikom jučerašnjeg glasanja protiv prijema tzv. Kosova u Interpol, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Makgoti je predsedniku Srbije preneo pozdrave kralja Letsija Trećeg, koji pokazuje veliki interes za pitanje Kosova i Metohije i koji lično ohrabruje dijalog, kao i poštovanje odluka Ujedinjenih nacija.

Dvojica sagovornika su razmotrili moguće oblasti saradnje Srbije i Lesota u skladu sa prioritetima obeju zemalja, te je ustanovljeno da najveće mogućnosti postoje u poljoprivredi, rudarstvu i turizmu, kao i u oblasti odbrane i vojno-tehničke saradnje.

Kad je reč o saradnji u oblasti obrazovanja, predsednik Vučić je izrazio spremnost Srbije da za studente iz Lesota obezbedi stipendije za školovanje u našoj zemlji u okviru programa „Srbija i svet“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče rekao da je ponosan na borbu Srbije, koja je uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokazala koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost, ali je poručio da se ne sme biti euforičan zbog toga što je sprečeno članstvo Kosova u Interpolu.

Povodom zahteva Prištine za članstvo u međunarodnoj policijskoj organizaciji, Dragiša Mijačić, koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i direktor Instituta za teritorijalni ekonomski napredak, ranije je izjavio za Danas da članstvo Kosova u Interpolu ne može da škodi Srbiji.

Gubitnici su Kosovo i Srbija, pobednik je samo organizovani kriminal, rekao je predsednik Kosova Hašim Tači nakon što Kosovo nije uspelo da postane član Interpol, dok je šef parlamentarne grupe Demokratske stranke Kosova (LDK) Avdulah Hoti izjavio je da je to razočarenje za Kosovo, ali i neuspeh za bezbednost na Balkanu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari