Vučića u Beogradu može da uzdrma samo kredibilna opozicija 1Foto: FoNet/ Božidar Petrović

Probali smo da razgovaramo sa novim pokretima Saše Jankovića i Vuka Jeremića o zajedničkoj listi za beogradske izbore, ali nije bilo sluha za takav aranžman.

I dalje smo otvoreni za svaku vrstu saradnje – od zajedničkih zahteva za poštenim izbornim uslovima do predizborne koalicije, koja bi imala zajedničkog kandidata za gradonačelnika. Ako ne bude dogovora o zajedničkoj listi, na izbore idemo sami. O tome smo već doneli odluku, kaže za Danas Dušan Pavlović, potpredsednik pokreta Dosta je bilo, odgovarajući na pitanje postoji li mogućnost ujedinjavanja opozicije za predstojeće izbore u prestonici i da li bi i pod kojim uslovima DJB u tome učestvovao, kao i šta misli o zagovaranju formiranja dva opoziciona bloka, shodno ideološkim i programskim razlikama.

* Da li smatrate da bi eventualni gubitak vlasti u Beogradu mogao ozbiljno da uzdrma Aleksandra Vučića i SNS?

– Naravno. Kada se pokaže da je Vučić negde ranjiv, koalicioni partneri počeće da se udaljavaju od njega i da ga napuštaju da bi zauzeli nove pozicije za neke naredne izbore, na kojima će on izgubiti. Međutim, Vučića u Beogradu može da uzdrma samo kredibilna opozicija, a to znači novi ljudi, odnosno novi pokreti i stranke koje građani ne prepoznaju po zloupotrebi javnog novca i javnih funkcija, kreditima koji se ne vraćaju, pljačkaškim privatizacijama, stranačkom zapošljavanju, tajnim ugovorima, reformi pravosuđa u kafani itd. Sve drugo nema šansi na uspeh.

* Kako komentarišete to što novoizabranoj premijerki Ani Brnabić, kako je sama rekla, treba mentor u vidu bivšeg premijera a sadašnjeg predsednika Aleksandra Vučića?

– Mislim da je to rekla da bi povećala svoje šanse da Vučić baš nju izabere, a ne nekog drugog za premijera. Cilj je bio da se unapred pokaže kako će on voditi vladu, a ne ona. Mislim da je jako loše kada se neko za premijersko mesto preporučuje tako što kaže da on ne želi da vodi vladu. Ovo će se završiti isto kao i Vlada Mirka Cvetkovića.

* Koliko su stavke iz ekspozea Ane Brnabić realno izvodljive, a u kojoj meri predstavljaju spisak lepih želja?

– Mene više zabrinjava onoga čega u ekspozeu uopšte nema: političkih pritisaka na pravosuđe i tužilaštvo i sloboda medija. Premijerka ne vidi kakvo je stanje u tim oblastima ili se pravi da ne vidi? Takođe, premijerka nije ponudila nikakva rešenja za kontrolu trošenja javnog novca, kao ni za zaustavljanje rasta javnog duga na lokalnom nivou, iako je do pre neki dan bila ministarka lokalne samouprave, što znači da je dug lokalnih organa vlasti bila njena odgovornost. Godinu dana se pravila da ne vidi ovaj problem. Konačno, ni jednom rečju nije pomenula stranačko zapošljavanje i negativnu selekciju u javnom sektoru, što je takođe delimično bila njena nadležnost dok je bila ministarka. I tu se pravila da ne vidi šta se dešava. Bojim se da će gledanje u drugu stranu biti glavna strategija nove premijerke.

* Šta mislite o izjavi premijerke Brnabić da bi Srbija, kada bi morala da bira između EU i Rusije, odabrala EU?

– Ništa. Nevažno je šta ona o tome misli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari