Vučićev kabinet: Srbija ne želi pripajanje Republike Srpske 1Foto: Screenshot

Vlast u Srbiji ne želi pripajanje Republike Srpske Srbiji, komentar je koji je Danas dobio u kabinetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića na pitanje o najnovijoj izjavi Milorada Dodika, predsednika RS, koji je, tokom intervjua za Dojče vele, nacrtao mapu Zapadnog Balkana.

Taj bosanskohercegovački entitet pripojen Srbiji, kao i sever Kosova.

Kako su za Danas rekli sagovornici iz kabineta predsednika Vučića, Srbija je jedina prepreka otcepljenju Republike Srbije od Bosne i Hercegovine, što je, kažu u kabinetu predsednika Srbije, i sam Milorad Dodik rekao u pomenutom intervjuu.

Milorad Dodik je u intervjuu za Dojče vele rekao da BiH neće opstati ni u kakvom obliku, da je to „propala država“, kao i da Srbi „nisu bez alternative“.

– Milorad Dodik samo potvrđuje da se od ratnog programa iz devedesetih godina nije pomerilo ni za kvadratni metar – komentariše za Danas istoričarka Dubravka Stojanović Dodikovu mapu Zapadnog Balkana.

Ona ističe da „smo zbog toga ušli u ratove“. „A onda smo izgubili četiri rata. Sad je, izgleda, procenjeno da opet može sve to iz početka. Ni Republika Srpska ni sever Kosova se ne mogu pripajati Srbiji bez rata, to je svakome potpuno jasno“, ističe sagovornica našeg lista.

Upitana da oceni ponašanje Beograda kada je o ovoj temi reč, Dubravka Stojanović uzvraća pitanjem: „Pa, kao Dodik to sam smišlja?“

– Slobodan Milošević je jednom prekinuo sa Radovanom Karadžićem, pa se to tada i te kako videlo. Sad nema reakcije Beograda koja bi pokazala makar minimalno neslaganje. Politika nije psihoanaliza, mora se čuti i videti reakcija na ovako avanturističke izjave – smatra naša sagovornica.

Na pitanje kako vidi izjave zvaničnika o tome da podržavaju celovitost BiH, ona zaključuje: „Neka kažu to oštro, pa da vidimo.“

Predsednik RS je u intervjuu za Dojče vele u direktnu vezu doveo nezavisnost Kosova s nezavisnošću Republike Srpske. „Nisam protiv nezavisnosti Kosova. Ja sam za razgovor između Beograda i Kosova i ako Beograd tako odluči ja tu nemam ništa protiv, ali je onda moje sledeće pitanje zašto ne može i Republika Srpska. Ako postoje prava za jedne, onda moraju da postoje prava i za druge“, rekao je Dodik. On je istakao da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta. „Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to ok, mi bismo se sigurno do sada već odvojili“, kaže on. Dodik je nacrtao mapu Balkana kako je vidi – RS i Srbija su ujedinjene, a Kosovo podeljeno, pri čemu sever pripada Srbiji. Predsednik RS je naveo i da referendum o nezavisnosti Republike Srpske trenutno nije institucionalna tema. „Referendum nije na dnevnom redu. Nijedan organ nijedna institucija u RS to nema na svom dnevnom redu. Spekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije“, rekao je Dodik. On je sve ovo rekao u intervjuu koji je sniman polovinom oktobra, pre objavljivanja intervjua sa članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u kojem je rekao da misli da bi ta država trebalo da prizna Kosovo, ali da je to trenutno nemoguće zbog protivljenja predstavnika Srba u institucijama BiH. To je izazvalo oštru i, prema mnogim ocenama, neprimerenu reakciju Beograda, gde su predstavnici vlasti čak sazvali hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, ostavljajući javnosti i građanima Srbije da tumače taj potez kao reakciju na realnu opasnost ugroženosti njihove bezbednosti.

Bajkovit plan

Kada je reč o podeli Kosova, odnosno razmeni teritorija – sever Kosova za Preševsku dolinu, o kojoj je Danas izvestio prošle nedelje, kao mogućem tajnom planu Beograda i Prištine, sagovornici iz krugova bliskih Vladi Srbije su rekli da bi takav ishod bio poželjan za Srbiju, ali i da je „bajkovit“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari