Aleksandar Vučić preksinoć pokazuje novinarima izveštaj o Briselskom dijalogu Foto:Fonet/Zoran Mrđa

To smatraju sagovornici Danasa odgovarajući na pitanje da li je predsednik uspeo da amortizuje nezadovoljstvo svojih birača saradnjom kosovskih Srba sa Haradinajem.

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnenja Faktor plus, za Danas kaže da nastupi Aleksandra Vučića, i u utorak uveče i generalno, ljude ohrabruju jer on kod njih uživa autoritet.

– Govorim o ciljnoj grupi kojoj se on obraća i kod koje njegove reči i nastup imaju prolaz. Na taj način on i kreira javno mnjenje, te politika koju on vodi je politika koju će ti građani slediti u velikoj meri. S druge strane, postoje i kritičari koji jedva čekaju povod za kritiku i nezadovoljni su čak i onim što bi u nekim drugim okolnostima pohvalili. Ko ga podržava njega je ubedio, a onog ko ga ne podržava nije – kaže on.

Prema njegovim rečima, politička scena i javnost su oštro polarizovane, što nikako nije dobro.
Bojan Kalačar, izvršni direktor Cesid-a, za naš list navodi da je u ovom trenutku nemoguće znati da li je i koliko Vučić svojim nastupom ubedio građane u to da je dobar ulazak Srba u kosovsku vladu i da je za to potrebno uraditi dubinsko istraživanje ili da se uskoro održe neki izbori.

– Međutim, izvesno je da je Vučić iskoristio svo svoje i znanje struke da tu stvar najbolje prevaziđe. Iskoristio je udarni večernji termin i sve argumente, za koje veruje da su najbolji, za obrazloženje. Dominantno se obraćao svojim biračima i nije vodio računa da ubedi protivnike. Nije dozvolio da osetljiva odluka ne bude na adekvatno objašnjena i da o njoj kaže jasan stav. Da li je u tome uspeo, sada se ne može reći – procenjuje Klačar.

Kako dodaje, izvesno je da mu na ruku ide to što slede beogradski izbori na kojima neće imati prilike da se suočava sa pitanjem Kosova ili nekim drugim važnim nacionalnim temama, ali mu na ruku ide i to što jedan broj građana smatra da je odluka zaista iznuđena i da Srbi nisu imali veliki manevarski prostor.

Kada je reč o tome kako predsednikovi nastupi utiču na njegov rejting, Klačar ističe da za razliku od njegovih protivnika Vučić radi dve stvari koje mu konstantno omogućavaju visoke rejtinge.

– Prva je da stalno održava tenziju među biračima i ne dozvoljava da na duži period ta tenzija opadne. Tenzija se na primer diže oko važnih stvari poput Kosova, pregovora u Briselu, ali i banalnih poput tvitova javnih ličnosti, kao što je tvit Sergeja Trifunovića. Druga stvar, možda i važnija, je to što on kreira teme i događaje i uvek ima sopstvenu interpretaciju njih. Proaktivan je i nije u defanzivi. Tako nešto opozicija nije u stanju da radi i uvek je u situaciji da reaguje na teme i događaje koje Vučić stvara. Ova poslednja konferencija za novinare je jedan u nizu tih događaja, koji stalno Vučiću pozitivno utiču na rejting – zaključuje Klačar.

U istraživačko-izdavačkom centru Demostat kažu da Vučić za sada nije u potpunosti uspeo da ubedi građane da je dobro što su Srbi ušli u Haradinajevu vladu i da će Vučiću sigurno u narednom periodu to biti vrlo važan zadatak. Kako navode, zadak lidera i jeste da donosi odluke koje su od značaja za društvo a ne da se dodvorava i povlađuje većini. “Ako posmatramo izborne rezultate poslednjih godina očito je da njegovi nastupi imaju učinak. Konstantno dodvoravanje većini i izbegavanje suočavanja poslednjih decenija kad je u pitanju Kosovo nas je upravo i dovelo u ovakvu poziciju”, kažu u Demostatu za naš list.