Vučiću ne ide u prilog otvoreni sukob sa Stefanovićem 1Foto: FoNet/ Instagram predsednika Srbije

Ne očekuje se otvorena kulminacija sukoba između Aleksandra Vučića i Nebojše Stefanovića nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, već smirivanje situacije „čistkom“ nižih kadrova u SNS, tvrde izvori Danasa iz političkih krugova.

Čak i ako dođe do smene ministra Nebojše Stefanovića, kako ocenjuju sagovornici Danasa, to razilaženje bi proteklo mirno jer nikome nije u interesu da u javnost dospeju „prisluškivani razgovori“ i druge osetljive informacije.

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost odložena je već dva puta u prethodnih nedelju dana, a posle najave predsednika države Aleksandra Vučića da će sednica biti održana u četvrtak kada će saopštiti „šokantne“ obaveštajne informacije iz istrage o kriminalnom klanu Veljka Belivuka, sednica je ponovo odložena za subotu.

U međuvremenu se u medijima bliskim vlasti stvarala tenzija, kako o obračunu države sa kriminalcima, tako i sa odmetnicima u SNS koji su im pomagali.

Ipak, posle ove sednice očekuje se „smirivanje tenzije“ a ne još dublji raskol, ukazuju izvori Danasa sa političke scene.

„Ne može da bude velike kulminacije i da nastrada Stefanović jer su previše dugo oni zajedno i to nikome ne bi odgovaralo“, kažu naši izvori.

U prilog tome, smatraju naši sagovornici, ide i „Stefanovićevo ćutanje“, odnosno to što tokom svih ovih dana dok traje hajka na njegove saradnike o oglašavanje vrha SNS o „odnarođenim“ članovima stranke, on nastavlja sa redovnim protokolarnim aktivnostima i ne odgovara na spekulacije o njegovoj povezanosti sa ljudima koji su želeli da „ruše Vučića“.

„Sve će se prelomiti na nižim kadrovima u stranci, bez funkcija će ostati par ljudi kao što je Kokeza, ali dalje od toga neće se ići“, zaključuju upućeni.

Da drastičnijih mera protiv Stefanovića ne može biti, smatra koordinator Saveta za bezbednost Skupštine slobodne Srbije Božo Prelević, „pre svega zbog snimaka prisluškivanih razgovora koji Vučiću nikako ne bi išli u prilog“, kako ističe on za Danas.

– Nije moguće ni da se Nebojša Stefanović dugo zadrži na poziciji, nakon svega što su tabloidi pisali i što su govorili funkcioneri SNS ali pitanje je kako će izgledati taj njegov pad, ukazuje on.

Prelević veruje da će predsednik Vučić ipak izneti iznenađujuće podatke o svojim bliskim saradnicima, ali isključivo kako bi predstavio da „on ništa nije znao o navijačima, raznim kriminalnim grupama, ljudima koji su ugrožavali bezbednost“ kao i aferama Jovanjica i Belivuk, i to sa ciljem da izbegne svoju odgovornost u izveštajima Evropske komisije i Evropskog parlamenta o ovim aferama.

Politikolog Mladen Mrdalj kaže za Danas da naslovnice režimskih tabloida u prethodnim danima treba shvatiti kao „artiljerijsku pripremu“ a sastanak Saveta za nacionalnu bezbednost kao „juriš partijske pešadije na Nebojšu Stefanovića“ jer pomirenja ne može biti, ali ni dugotrajnog statusa kvo u SNS.

– Da li će taj juriš biti brzo nakon ove sednice ili kasnije u toku godine, ostaje da se vidi. Vučić ne može da veruje Stefanoviću, niti Stefanović Vučiću. Ostaje samo pitanje oblika i vremena konačnog obračuna“, zaključuje Mrdalj.

On kaže i da pretpostavlja da su Vučićevi anketari merili odjeke u javnosti nakon medijskih optužbi protiv Vučićevih protivnika, te da će te ankete ohrabriti Vučića da se obračuna sa Stefanovićem.

– Nije samo cilj smeniti Stefanovića, već i diskreditovati ga. Tako bi se diskreditovalo i sve što bi Stefanović (ili neko drugi) objavio protiv Vučića. Zato očekujem da se diskusija o Belivuku eksplicite pretvori u diskusiju o propustima u MUP, a ova manje ili više otvoreno u diskusiju o odgovornosti Stefanovića“, navodi Mrdalj.

Proslava rođendana

Aleksandar Vučić u petak 5. marta napunio je 51. godinu, a na mreži Instagram objavio je fotografije sa proslave u Predsedništvu, u prisustvu kako se kaže u objavi dece sa Kosova i Metohije.. „Najlepšu tortu i poklone, uz moje najbliže, donela su mi deca sa Kosova i Metohije. Ovi anđeli sa svojim roditeljima žive u Gračanici i vole Srbiju beskrajno mnogo. Hvala im na divnoj pesmi i velikom srcu“, napisao je Vučić, a na fotografiji se vidi da je na vrhu torte napravljena figura Vučića sa figurama dece koja se drže za ruke, što je naišlo na negodovanje opozicionih aktivista na društvenim mrežama. Provladini mediji, uz reči hvale i čestitanja, podsetili su da su najbliži saradnici predsedniku Srbije, kao i svake godine do sada, spremili iznenađenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari