Vujović: Postrojenje za kompostiranje zelenog otpada će podići standard životne sredine 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIĆ

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović posetila je danas u Novom Sadu prvo postrojenje za kompostiranje zelenog otpada u Srbiji, koje će doprineti modernizaciji sistema upravljanja otpadom i podizanju standarda životne sredine.

Vujović je rekla da se, zahvaljujući tom postrojenju, biljni otpad prikupljen na teritoriji Novog Sada neće odlagati na deponije, već će biti tretiran i ponovo korišćen, čime se zadovoljava princip kružne ekonomije, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

„Zeleni otpad neće više zauzimati kapacitete deponije, već će biti prerađen u kompost, koji može da se koristi kao kvalitetno organsko đubrivo za održavanje zelenila na javnim površinama i na drugi način“, rekla je Vujović.

Ona je istakla da je postrojenje još jedan korak u sprovođenju Zelene agende, a izgrađeno je uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ).

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević ocenio je kako ta investicija pokazuje da Novi Sad i Srbija, u saradnji sa međunarodnim partnerima, ulažu u Zelenu agendu.

„Otpad koji je do sada predstavljao problem, postaje ekonomski potencijal“, istakao je i zahvalio ambasadi Nemačke i GIZ na podršci sa gotovo 400.000 evra, dok je Grad u taj projekat uložio 40 miliona dinara iz budžeta.

Direktorka GIZ Daniela Funke istakla je da je zadovoljna što je izgradnjom kompostane u Novom Sadu
data podrška Nemačke razvoju cirkularne ekonomije u Srbiji i što je novo postrojenje primer kako kružna ekonomija funkcioniše u praksi, uz pozitivan uticaj na zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari