Vujović prekinuo izlaganje zbog opozicije 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Ministar finansija Dušan Vujović tokom obrazlaganja budžeta za narednu godinu u jednom trenutku nezadovoljan zbog dobacivanja poslanika opozicije prekinuo je izlaganje, spreman da napusti sednicu.

To je i bio razlog zbog čega je data petominutna pauza kako bi se smirile strasti i ministru omogućilo da nastavi predstavljanje budžeta. Sednica skupštine o budžetu i nizu pratećih zakona nastavlja se ipak u četvrtak. 

Vjerica Radeta, poslanik Srpske  radikalne stranke poručila je ministru Vujoviću da ako ne može da podnese dobacivanje i galamu, koja predstavlja normalno stanje u parlamentu neka ide u Univerzitetsku biblioteku, gde je tišina, pa tamo neka na miru priča o budžetu.

Radeta je podsetila i da  „Vujović ima kratke živce „i da mu ovo nije prvi put  da reaguje na nepriličan način u parlamentu.

„Svojevremeno je negodovao jer nije  mogao da prihvati da i on kao i poslanici ima pravo da o amandmanu govori samo dva minuta. Onaj ko nije u stanju da se u ovoj Sali ponaša u skladu sa poslovnikom i ko nema koncentraciju  da govori  ne treba ni da dolazi. Umesto Vujovića mogao je da priča o budžetu bilo koji prisutni ministar, a vi ste se  trudili da ga zaustavite da ne napusti sednicu„ , rekla je Radeta.

Pored Vujovića, sednici parlamenta prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, ministar policije Nebojša Stefanović, ministar za rad Zoran Ðorđević, ministar odbrane Aleksandar Vulin, ministar energetike Aleksandar Antić, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ministar za inovacije Nenad Popović, ministar za zaštitu životnu sredinu Goran Trivan.

Inače, najglasniji  i najuporniji u dobacivanju Vujoviću bio je poslanik DS Radoslav Milojičić. U jednom trenutku Vujović ga je upitao čime je izazvao njegovu tako „kulturnu reakciju“.

Obrazlažući predlog bužeta ministar Vujović  rekao je da su u fokusu infrastrukturni projekti, poput koridora 10 i 11, i da je to važno kako bi se Srbija povezala sa regionom i svetom. U odnosu na realizaciju u tekućoj godini, investicije će u sledećoj godini prvi put biti 30 odsto veće i iznosiće oko 180 milijardi dinara na nivou opšte države odnosno 128 milijardi dinara na nivou Republike.

„Imaćemo i najveće povećanje plata i penzija koje smo imali ikada u jednoj godini, to je 35 milijardi za plate i 25 milijardi za penzije, što je ukupno 60 milijardi za te namene“, rekao je Vujović I dodao da je u 2018. predviđeno povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru i pet odsto u administraciji, a povećanje penzija biće pet odsto.

„Obezbeđujemo pravi razvojni budžet za narednu godinu“, zaključio je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari