Vuk Jeremić: Janković je taj koji vuče bele figure 1Nemamo prava na individualna osećanja u politici: Vuk Jeremić

Verujem da ćemo 2017. godinu svi svi pamtiti po neispunjenim obećanjima vlasti, kao i putem serije zloupotreba nametnutom krunisanju kriminalnog poretka, koji personifikuje aktuelni predsednik a doskorašnji premijer.

Ja ću je pamtiti i po odluci da, uprkos svim neprijatnostima kojima smo bili izloženi moja porodica i ja, ostanemo da živimo u našoj zemlji i da se u potpunosti posvetim borbi protiv ove elementarne nepogode koja nas sve zajedno unesrećuje već skoro šest godina, kaže za Danas Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije, sumirajući odlazeću godinu. Jeremić u razgovoru za naš list, između ostalog, otkriva šta očekuje od predstojećih beogradskih izbora, te govori o svom odnosu sa bivšim liderom demokrata Draganom Đilasom, koga su „narodnjaci“ odlučili da podrže u pokušaju da ponovo postane gradonačelnik.

*Šta očekujete od predstojećih lokalnih izbora u Beogradu? Šta bi za Narodnu stranku predstavljalo uspeh?

– Narodna stranka je formirana pre tek nešto više od dva meseca. U uslovima gotovo potpune blokade tradicionalnih medija, za nju je, prema poslednjim istraživanjima čuo tek svaki treći građanin Srbije. Nama su podršku na osnivanju dali i pristupili nam mnogi izuzetno ostvareni i časni ljudi, čije poverenje sigurno nećemo izneveriti. Odlučili smo se za spor, ali kvalitetan „organski“ rast – ne žurimo sa formiranjem odbora u baš svakom selu, i ne puštamo u svoje redove baš svakoga ko pokaže interesovanje da se učlani. Što se tiče beogradskih izbora, tu smo se odlučili za strateško partnerstvo sa Pokretom slobodnih građana – našim dogovorom je formirano opoziciono jezgro za koje se nadam da će biti prošireno drugim istinski opozicionim akterima. Budemo li razumni i jedinstveni, verujem da je moguće pobediti režim u Beogradu.

* Da li su tačne tvrdnje da je postojao snažan otpor unutar vaše stranke saradnji sa Đilasom? Kako ste Vi lično ostavili po strani ranija neslaganja sa Đilasom? Da li mu i dalje zamerate što ste za vreme njegovog predsednikovanja izbačeni iz DS?

– Nije nikakva tajna da moji odnosi sa Draganom Đilasom nikada nisu bili sjajni. Kao što sami kažete, on me je protivno mojoj volji izbacio iz DS-a u trenutku kada sam u ime Srbije predsedavao Ujedinjenim nacijama. Ali, mislim da niko od nas nema pravo da individualna osećanja i interese stavlja u prvi plan, u trenutku kada smo suočeni sa nesrećom koja ostavlja nesagledive posledice po narod i državu. Ja sam više puta rekao da je neophodno ujedinjenje opozicije, a da privilegiju da vuče bele figure u tom procesu ima Saša Janković, zbog rezultata koji je postigao na predsedničkim izborima. Dragan Đilas je bio prvi njegov izbor i ja sam to uvažio. Organi Narodne stranke su Đilasovu potencijalnu kandidaturu detaljno razmotrili, oformljen je i tim predsedništva za pregovore koji su sačinjavali ljudi različitih stavova. Na kraju smo se i institucionalno opredelili za stupanje u taj savez, gde ćemo svakako biti važna okosnica.

* U pojedinim političkim krugovima se mogu čuti tvrdnje da postoji opasnost da blok koji podržava Đilasa i on lično ulože velika novčana sredstva u kampanju i da budu poraženi, odnosno smatra se da bi mogao da se ponovi scenario iz aprila, kada ste Vi bili kandidat za predsednika države. Kako to komentarišete? Šta biste promenili u načinu vođenja kampanje da možete da vratite vreme unazad?

– Finansijska sredstva koja su na predsedničkim izborima svi opozicioni kandidati zajedno uložili u kampanju su beznačajna u odnosu na ono što je – prijavljeno, a još više neprijavljeno – potrošila vlast. Sasvim sigurno će tako biti i ovog puta. Narodna stranka će učestvovati u osmišljavanju i sprovođenju kampanje za našu zajedničku listu u Beogradu, i mislim da će tu moja iskustva iz prethodne kampanje biti dragocena, kao i Đilasova, kome ovo neće biti prvi put da se kandiduje za gradonačelnika. Podsetiću vas, on je u dva navrata do sada Vučića u toj trci pobedio.

*Kritikovali ste već pokretanje unutrašnjeg dijaloga o Kosovu. Šta biste Vi učinili da ste na Vučićevom mestu kada je reč o nastavku pregovora Beograda i Prištine? Da li biste insistirali na uključivanju Rusije u taj proces?

– Način na koji su beogradski zvaničnici pregovarali u Briselu od 2013. godine do danas je za diplomatske anale – retko kada se u mirnodopskim okolnostima dogodilo da jedna strana dobije sve, a druga apsolutno ništa. Zapanjujuće je da se čak javno hvale time, kao što onaj nesrećni Marko Đurić to čini govoreći da već hiljadu i kusur dana čekamo da nam ispune obećanje o Zajednici srpskih opština. Ja bih definitivno potpuno drugačije pregovarao, i ne bih dozvolio implementaciju bilo kakvog ustupka albanskoj strani a da to ne bude istovremeno ispunjenje onog što smo mi zahtevali. Što se tiče uključenja drugih aktera u proces, o tome odluku može doneti samo Savet bezbednosti UN na osnovu Rezolucije 1244, koja je jedini međunarodni pravno-obavezujući dokument po pitanju Kosova i Metohije.

Ogromnu većinu svog vremena provodim u Srbiji

* Često na društvenim mrežama objavljujete poruke i fotografije koje pokazuju da i dalje često boravite u NJujorku. Da li Vam to odsustvovanje iz Srbije smeta u bavljenju politikom?

– Pored rukovođenja Narodnom strankom, što je moja prva i osnovna delatnost, ja se i dalje nalazim na čelu CIRSD-a, koji je u poslednjih nekoliko godina izrastao u svetski priznat institut za međunarodne odnose. Takođe sam član savetodavnih odbora nekih od najvećih svetskih kompanija, i zbog toga povremeno putujem u inostranstvo. No, ogromnu većinu svog vremena provodim u Srbiji – i to će tako da ostane i u budućnosti! 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari