Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić upozorio je u autorskom članku za „Volstrit džornal“ da će, ukoliko ne bude postignut sporazum o rešenju za Kosovo, biti stvoren presedan primenjiv u celom svetu i založio se za pravedno rešenje prihvatljivo za obe strane.

Srbija je prekjuče podnela Predlog rezolucije u kojem se ističe da jednostrana secesija nije prihvatljiv način za rešavanje teritorijalnih pitanja i poziva na pronalaženje uzajamno prihvatljivog rešenja putem dijaloga.

Jeremić, koji je prekjuče otputovao u Njujork u vreme podnošenja Predloga rezolucije Srbije Generalnoj skupštini UN nakon savetodavnog mišljenja MSP u Hagu, razgovaraće o tome sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom. Jeremić će se obratiti i forumu Pokreta nesvrstanih i održati veliki broj sastanaka sa ambasadorima zemalja članica UN.

„U centru predstojećih rasprava biti posledice jednostrane deklaracije nezavisnosti Kosova u svetlu zaključaka suda. Treba da težimo tome da ishod tih debata unese pozitivan uticaj na globalno rukovođenje. Neophodno je da pronađemo realističan način kako bismo zatvorili Pandorinu kutiju, koju je Priština otvorila“, rekao je srpski ministar i ponovio stav da Srbija nikad, ni eksplicitno ni implicitno, neće priznati nezavisnost Kosova.

Šef srpske diplomatije je u članku američkom dnevniku poručio da je otpočinjanje dijaloga između strana, koji će rezultirati kompromisom i obostrano prihvatljivim rešenjima za sva nerešena pitanja jedini put napred. Govoreći o mišljenju MSP Jeremić navodi da je Sud ostavio Generalnoj skupštini da se izbori sa političkim posledicama tog mišljenja i da Sud nije podržao stav da je jednostrano proglašena nezavisnost Kosova jedinstven slučaj, kao ni tvrdnje Prištine da je Kosovo država. Štaviše, Sud nije potvrdio ni pravo pokrajine na otcepljenje od Srbije, niti pravo kosovskih Albanaca na samoopredeljenje, tvrdi Jeremić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari