Vukadinović: Da je bilans 5. oktobra bio povoljniji ne bi se vratili oni koji su tada bili poraženi 1Foto: J. Z. T.

Politički analitičar i bivši poslanik Đorđe Vukadinović izjavio je da je na dvadesetu godišnjicu od velikih demonstracija u Beogradu, kojima je 5. oktobra 2000. godine okončana vladavina Slobodana Miloševića, besmisleno pitati se šta taj dan danas predstavlja za građane.

Vukadinović je za agenciju Beta rekao da je i na desetogodišnjicu, pa čak i na petogodišnjicu 5. oktobra većina građana Srbije bilans tog događaja videla uglavnom negativno.

„Na kraju krajeva, da je bilans  bio povoljniji nego što jeste ne bismo sada imali situaciju koju imamo, a to podrazumeva potpuni politički i personalni povratak svih onih koji su 5. oktobra bili na poraženoj strani“, rekao je Vukadinović.

S druge strane, kazao je, paradoksalno je da su se petooktobarski gubitnici vratili u velikom stilu i na velika vrata.

„Ali su promenili ruho, da ne kažem „obrnuli ćurak“ i sada više ili manje – a uglavnom manje – uverljivo pričaju priču petooktobarskih pobednika (reforme, Evropa, ekonomija i slično)“, naveo je on.

Danas, kako je dodao, opet paradoksalno, 5. oktobar ne brani gotovo niko jer je u očima tadašnjih gubitnika on simbol njihovog poraza i opasnosti koja im je pretila od političke i lične marginalizacije i kriminalizacije kojoj su jedva izmakli.

„A oni koji su bili na strani tadašnjeg pobednika u međuvremenu su se duboko razočarali ili stopili i spojili sa tadašnjim gubitnicima“, naveo je.

Smatra da 5. oktobar realno nije doneo mnogo, sem, kako je kazao, takozvane „izborne demokratije“, odnosno situacije u kojoj sve strane prihvataju rezultate izbora i nemaju većih primedbi na izborni proces, pri čemu se poslednjih godina, zahvaljujući aktuelnoj vlasti, čak i ta jedina tekovina izgubila, odnosno dovedena je u pitanje.

„Ipak, ako je za neko naravoučenije, ima mnogo potencijalnih pouka iz svega što se tad dešavalo, a jedna od njih bi mogla da bude da je, ipak, moguće uz mnogo napora i sreće pobediti autoritarni režim. Ali to je i vrlo teško, moguće je samo jedinstvenim frontom i nastupom svih njegovih iskrenih protivnika“, rekao je  Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari