Vukadinović: Ministarstvo odbrane dalo 2018. saglasnost Krušiku za izvoz mina u Jermeniju 1Đorđe Vukadinović Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Samostalni poslanik u Skupštini Srbije Đorđe Vukadinović izjavio je danas da je na pitanje u vezi afere Krušik – „ko nije dao dozvolu na već sklopljeni ugovor Krušika za izvoz mina u Jermeniju 2018. godine“ dobio odgovor od Ministarstva odbrane, da je to ministarstvo dalo sagalasnost, čime su ostala još dva ministarstva – inostranih i unutrašnjih poslova, od kojih još čeka odgovor.

Na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije Vukadinović je rekao da je ranije dobio zvaničan odgovor od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, da to ministarstvo nije dalo „Krušiku“ dozvolu za izvoz mina, jer nije bilo saglasnosti od onih čija je saglasnost potrebna, a to su ministarstva odbrane, unutrašnjih i spoljnjih poslova i BIA.

„Iz Ministarstva odbrane dobio sam odgovor da je na zahtev Holding Korporacije ‘Krušik’ za izvoz minobacačkih mina u Jermeniju nakon razmatranja data saglasnost i pozitivno je odgovoreno 13. aprila 2018. godine. Sada se krug sužava, imamo još dve institucije od kojih se taj odgovor očekuje i gde je očito zapelo, ili u MUP-u ili u Ministarstvu spoljnih poslova, nadam se da se BIA nije mešala“, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je rekao da je važan odgovor na pitanje „ko to onda odborenje nije izdao i posebno značajno sa kojim obrazloženjem nije izdato“, s obzirom na to da je saglasnost za izvoz istih mina kasnije data prvatnom posredniku.

„Ovaj način koji upražnjavam nekome će se učiniti da je sporo ali mislim da je dobro da se neke stvari isteraju na čistac. Drugačije je kada ministar usputno odgovori na pitanje novinara na konferenciji za novina a drugo kada institucija mora da odgovori zvanično i stavi pečat“, rekao je Vukadinović.

On je rekao i da je „ovo vrh ledenog brega ili končić koji može da raspara ili pokaže sliku kako je funkcionisala stvar sa namenskom industrijom i njenim poslovima koji su važni za svaku državu i da treba biti pažljiv, oprezan i uporan u isterivanju stvari na čistac“.

Vukadinović: Fame vlasti – bankrot, prosečna plata od 500 evra i strani investitori

Vukadinović je izjavio danas da je po njemu „predlog budžeta nesumnjivo i nedvosmisleno predizborni, kao što je bio i rebalans budžeta koji je nedavno usvojen“ i da „vlast pokazuje da vrlo ozbiljno shvata predstojeće izbore i šalje poruku biračima da očekuje da ponovo dobije njihov glas“.

Vukadinović je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je to „legitimno ali da nije uverljivo pričati kako je budžet razvojni jer on je predizborno motivisan i u velikoj meri potire pozitivne stvari koje su postignute i ocenu koju je fiskalni savet izrekao“.

On je naveo da postoje tri fame u vezi sa budžetom i ekonomskom politikom vlade koje nisu istinite – fama o bankrotu koji je navodno pretio i koji je izbegnut samo zahvaljujući tome što je aktuelna politička struktura došla na vlast, fama o prosečnoj plati od 500 evra, i fama o stranim investicijama za koje se sadašnja vlast hvali da je uspešna u njihovom privlačenju i da to doprinosi ekonomskoj stabilnosti i napretku zemlje.

„O bankrotu koji je navodno pretio i koji je izbegnut zahvaljujući što je ova vlast preuzela mere niko nije pričao ozbiljno do 2013-2014, kada su oni došli na vlast, iako trendovi nisu bili pozitivni. Što se tiče druge fame, prosečnu platu od 500 evra koja je obećana pre dosta godina, uz određeni finansijski hokus-pokus imaćemo u decembru, što ne znači da većina građana ima platu od 500 evra, niti je to pokazatelj progresa, već se taj cilj namiče finansijskim inžinjeringom“, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je o trećem mitu – o privlačenju stranih investitora, rekao da iako je i ove godine u budžetu za strane investitore predviđeno stotinak i više miliona evra „niti privreda cveta niti građani osećaju boljitak“.

„Cvetaju samo strani investitori. Ozbiljni ekonomski stručnjaci smatraju da su strani investitoriu zapravo omča o vratu nacionalnih ekonomija i svakako ne garantuju progres. U tom smislu bih rekao da ne slučajno ova vlast uživa podršku centara finsansijskih moći, ne samo zbog politike popustljivosti prema Kosovu i Metohiji nego i zbog ekonomske politike koja je izrazito bazirana na priči i fami o stranim investicijama kao leku za sve naše privredne i društvene bolesti“, rekao je Vukadinović navodeći da je „takav način može biti poguban za domaću privredu.

On je rekao i da u tu „neozbiljnu i dugoročno pogubnu ekonomsku politiku vlade spada i famozna izgradnja famoznog nacionalnog stadiona, koji se našao u ovom predlogu budžeta i za koji su predviđene stotine miliona evra“.

„Taj predlog je pogrešan i bacanje novca i uz to neodgovornost vlasti i pogrešno postavljanje prioriteta kada je reč o budžetu. Cena od 200 i 250 miliona evra je reda veličina ruskih stadiona, nešto je jeftinije od novog stadiona Bajerna iz Minhena. Suma je ogromna i besmislena bez ozbzira što kažu da će doprineti razvoju turizma. Vidimo da je sportski turizam na niskim granama, interesovanje javnosti je vrlo malo. Smešno je i tužno da na važnim utakmicama prisustvuje po 6.000 gledalaca“, kazao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima „nikada nije izgradnja stadiona pospešila razvoj sporta, već se to postiže ulaganjem u sport“, dok je novac koji se u budžetu predviđa za izgradnju nacionalnog stadiona „gradnja kuće od krova koji je ne samo nepotreban već je pitanje i da li nam je i ta kuća neophodna“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari