Vukomanović: Beograd je Boing 747 koji Vučić ne zna da vozi 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Ona je za N1 rekla da opozicija treba i da učestvuje u dijalogu o Kosovu koji je najavio predsednik Vučić.

Osvrnuvši se na intervju Vuka Jeremić u Blicu, u kojem je naveo da je važno da opozicija na izbore u Beogradu izađe u jednoj koloni, Vukomanović kaže da je opozicija svoju lekciju naučila još krajem 90-ih kada je prerasla u koaliciju DOS i pobedila na izborima 2000. Protiv konglomerata stranaka oko SNS-a logično je boriti se samo u jednoj koloni, poručuje ona.

„Predsednički izbori bili su pokazna vežba koliko je pogrešno ići u više kolona. Vučiću i strankama oko njega možete parirati jedino konglomeratom. Jedino bi ta bitka bili prsa u prsa, ovako je kao Gulever i Liliputanci”, slikovito je objasnila Vukomanović.

Uverena je i da opozicija u tom slučaju može da pobedi u Beogradu, što prema njenim rečima, pokazuje iskustvo iz 1996/97 kada je udružena opozicija pobedila na izborima u Beogradu i još nekoliko destina gradova u Srbiji. Kaže i da su joj kolege iz SPS-a, čiji je član donedavno bila, pričale kako se tada u stranci govorilo: “Pustite opoziciju, Beograd je ‘boing 747’ koji opozicija ne zna da vozi”.

“Beograd jeste ‘boing 747’ koji Vučić i njegovi saradnici ne znaju da voze”, konstatuje Vukomanović i ističe da se opozicija u glavnom gradu ne bori za parčiće vlasti, već da žele da stvore prestonicu 21. veka u kojoj će se rešavati životna pitanja, poput vodovoda, kanalizacije, socijalne zaštite…
Gošća Novog dana poručuje i da opozicioni lideri treba da prevaziđu svoje sujete i ujedine se za izbore u glavnom gradu, jer je bitka za Beograd, prema njenim rečima, civilizacijska bitka i borba za viši interes.

“Moramo primeniti sve metode, naravno nenasilne, i biti mudri i svrstati se u jendu kolonu (…) Mogu biti zadovoljeni svi apeteti. Ovo je civilizacijska bitka za Beograd (…) Razgovramo svaki dan u parlamentu, vode se ti razgovori, i za vrućim letom, vruća politička jesen je pred nama. Krenuće to dinamičnim tempom”, uverena je ona.

Na pitanje kako komentariše spekulacije da je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, potencijalni kandidat opozicije za gradonačelnika, Vukomanović je navela da neće učiniti istu grešku kao predsednica parlamenta Maja Gojković koja je iz skupštinske klupe pozvala Šabića da podnese ostavku i uđe u izbornu trku.

“Odluku prepuštam Šabiću (…) Rekla bih da on izuzetno dobro obavlja svoj posao Poverenika, veoma je vidljiv u javnost na način na koji je Saša Janković bio kao Zaštitnik građana”, navela je ona. Vukomanović je rekla i da podržava Vuka Jeremića u osnivanju stranke, ali da nije opterećena članstvom, jer joj članska karta nije potrebna da bi se osećala angažovanom. Iako partije nisu toliko omiljene u javnosti, Jeremić je, kako kaže, svestan da bez partijske infrastrukture ne može ništa da se uradi u Srbiji.