Ishitren potez u vezi sa kandidaturom na predsedničkim izborima učinio je Aleksandar Vučić, a ne Tomislav Nikolić, izjavila je poslanica poslaničkog kluba “Za spas Srbije – Nova Srbija” Dijana Vukomanović za TV N1 i ocenila da će Vučić, ukoliko izgubi na predsedničkim izborima, izgubiti sve.

Vukomanović veruje da će, ukoliko se najava predsedničke kandidature Tomislava Nikolića ispostavi kao tačna, sigurno biti drugog kruga izbora.

Sa tri rodonačelnika Srpske radikalne stranke u trci – Nikolićem, Vučićem i Šešeljom – njihovo biračko telo se lomi na tri dela i time se jačaju šanse opozicionih kandidata, smatra ona.

Prema njenim rečima, odluka Nikolića da se kandiduje stabilizuje političku situaciju i vraća je u ustavne okvire, jer je Vučić narušio uobičajeni protokol i prvi put imamo situaciju da se predsednik Vlade kanduje za predsednika države.

“Ishitreni potez učinuo je Vučić, a ne Nikolić… Njegova kandidatura je neočekivana s obzirom da je Vlada Republike Srbije inaugurisana u avgustu. Rekla bih da je to jedan od najriskantnijih poteza od 2012. On najviše rizikuje, i svi koji podržavaju njegovu kandidaturu. U slučaju da ne uspe da pobedi, on gubi sve – i Vladu, i poziciju unutar SNS“, izjavila je Vukomanović.

Prerano je istrčao na teren i pokazuje političku nezrelost, ocenila je ona.

Dijana Vukomanović dodaje i da njena nekadašnja stranka – Socijalistička partija Srbije – ima opasnost da postane žrtveni jarac, jer su podržali Vučića u trenutku kada se Nikolić još nije izjasnio o kandidaturu.

SPS je dugotrajna i ozbiljna partija, ali od Devetog kongresa je partijska mašinerija držana po strani… (Dačićeva) odluka je bila da drži partiju u leru i to je dovelo do ove pozicije kakva je danas – da je Aleksandar Vučić kandidat SPS, koji je stariji i od SNS i od SRS, i po prvi put nema predsedničkog kandidata. Poražavajuće, rekla je Vukomanović.

Podsetila je i da je SPS duplirao broj glasača “kroz sinergiju sa DS” od 2008. do 2012. godine, a da je ova vrsta partnerstva sa SNS “ponižavajuća i poražavajuća po SPS”.

Dijana Vukomanović je danas u poslaničkom klubu “Za spas Srbije – Nova Srbija” koji se u javnosti često povezuje sa predsedničkim kandidatom Vukom Jeremićem.

Ona je istakla da to nije poslanički klub nijednog kandidata, pa ni Jeremića, i da će se klub o predsedničkim izborima izjašnjavati tek kada oni budu raspisani, iako ona lično podržava nekadašnjeg šefa diplomatije.

Naglasila je da su mnoge tačke Jeremićevog programa u saglasju sa onim za šta se godinama zalgala, odnosno da je ekonomski i socijalni deo tog programa “socijaldemokratski obojen”.

Jeremić je, kako kaže, svestan ingerencija predsednika, ali namerava da bude aktivan šef države i već je najavio da će staviti “ozbiljan zna sumnje” na zakone koji insistiraju na rigoroznim merama štednje, te da će osnovati predsedničku kancelariju koja će biti u kontinuiranoj komunikaciji sa građanima.

Kada je reč o spoljnopolitičkom delu Jeremićevog programa, Vukomanović kaže da se on zalaže za to da se vojna neutralnost Srbije ugradi u Ustav.

“(Jeremić) mnogo ne ide po Srbiji, nije kandidat partije, prilično je autonoman i gradi široku narodnu koaliciju. Njegova prednost je u odnosu na ostale kandidate, pogotovo Jankovića, jer se nije uramio u ram jedne političke partije”, smatra Vukomanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari