Vuletić: SZS nije vlasnik ulice i pobune građana 1Foto: Momčilo Veljković

„Odazvao sam se pozivu organizatora protesta „Jedan od pet miliona“ iz Požarevca jer smatram da je sveukupno protest veoma opravdan i preko potreban.

Od prvog protesta u Beogradu aktivno učestvujem, iako je bilo više nego jasno još tada da je organizator iz senke Savez za Srbiju. Međutim, nije SZS vlasnik ulice i pobune građana.

Zašto je meni ili ostalim građanima koji se politički ne slažu sa politikom SZS zabranjeno da dolazimo na demonstracije protiv režima Aleksandra Vučića? Pobuna protiv vlasti nije ničije vlasništvo, pa bih mogao da pitam, zašto oni dolaze na protest na kojem se nalazi toliki broj ljudi koji se ne slažu sa njihovom politikom“, kaže za Danas Zoran Vuletić, član Političkog saveta Građanskog demokratskog foruma, u odgovoru na pitanje Danasa zašto je govorio na protestu koji predvodi SZS, imajući u vidu kritiku koju organizacija kojoj pripada upućuje na račun lidera Saveza za Srbiju.

Dodaje da protesti još od tog početka imaju problem jer su, kako tvrdi, apsolutno bez političkog sadržaja, koji bi dao „viziju Srbije u narednih 10, 15, 20 godina“.

– Svi govornici su prilično uspešno opisali stanje države i društva u kojem živimo – korupcija, razvaljene institucije, apsolutna kontrola medija i javnog prostora, besperspektivnost, pojava marginalnih ličnosti (Jutka, Simonović) na visokim funkcijama. Sve to je tačno i neophodno da se javno kaže. Međutim, smatram da društvo mora da bude mnogo ambicioznije od uspešnog opisa trenutnog stanja. Možda najčešća rečenica koja se čuje sa bina na protestima je da treba da promenimo sistem. Sistem koji imamo je posledica politike koju vodimo poslednjih tridesetak godina sa izuzetkom perioda vlasti Zorana Đinđića. Da bismo promenili sistem moramo da promenimo politiku, a ?protesti su idealna prilika za tako nešto – smatra Zoran Vuletić.

Na pitanje zbog čega, ipak, učestvuje na demonstracijama, s obzirom na situaciju u kojoj je kritika ovog opozicionog bloka prilično oštra a mogućnost bilo kakve političke saradnje, kako sada stvari stoje, prilično nemoguća, Vuletić odgovora da su razlike sa SZS ogromne.

– Od buduće vlasti, a SZS svakako traži podršku za to, očekuju se jasni stavovi o rešavanju kosovskog problema. Šta je njihov predlog, da vidimo koju perspektivu za mlade donosi njihov stav, da se ne skrivaju iza ustava koji su zajedno sa Vučićem, Dačićem, Nikolićem i Koštunicom izglasali – kaže Vuletić.

Sagovornik Danasa napominje da je Vučiću, kako kaže, mnogo lakše da priča o upadu Boška Obradovića u RTS, kao što je lakše liderima SZS-a da pričaju o Jutki i od njega prave ideologiju, umesto da se izjasne o ključnim državnim pitanjima, poput onog koji se tiče dogovora sa Prištinom. Dodaje da pošto Vučić voli da priča o ekonomskim uspesima, neka pita, recimo, direktora Bambija šta misli o inaćenju i koliko štete od takve politike imaju zaposleni.

– Vlast i SZS apsolutno ćute o bitnim temama i u tim najbitnijim pitanjima nemaju razlika. Integracija Srbije u EU mora biti apsolutni prioritet kako bi se otvorila perspektiva za celo društvo. Vlast i SZS ne vide to kao potrebu. Sve pobrojane stvari a ima ih još, dosta su veliki nedostatak na protestima. U to sam potpuno siguran nakon mog gostovanja u Požarevcu. Nisam ćutao o ovim temama i tu se videlo da građani očekuju mnogo više od ugovora sa narodom ili od 30 tačaka SZS-a – zaključuje Vuletić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari