Vulin: Bez otvorenih pitanja sa Kazahstanom 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Srbija ne može da finansira svoj kosmički program ali može preko prijateljskih zemalja da dolazi do konkretnih koristi koje proizilaze iz kosmičkih programa, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin nakon današnjeg obilaska Nacionalnog kosmičkog centra u Astani, navodi se u saopštenju.

On je dodao da postoji čak i mogućnost da se našim najboljim studentima i inženjerima omogući prostor za specijalizaciju u okviru kosmičkog programa Kazahstana.

– Danas svaka zemlja nastoji da obezbedi svoj satelit ili da obezbedi mogućnost da se uključi u razvoj kosmičkih programa za vrlo konkretne stvari, od vojnih tehnologija kojima su satelitske veze izuzetno važne, pa do poljoprivrede ili istraživanja ruda. Sve su to stvari koje možemo sa našim prijateljima u Kazahstanu da istražujemo zajedno i možemo da budemo deo programa za koje objektivno mi ne možemo da odvojimo novac za investicije ali kroz političke veze i kroz dobre odnose dve zemlje možemo da nađemo načina da i mi budemo među onima koji rade tako važne i sofisticirane programe, istakao je Vulin.

Kako se navodi u saopštenju govoreći o politici Kazahstana kada je u pitanju Kosovo i Metohija, ministar odbrane je rekao da je izrazio svoju duboku zahvalnost zbog politike te zemlje prema južnoj srpskoj pokrajini i zamolio da, i kada se bude odlučivalo o Kosovu i Metohiji, o njegovom eventualnom članstvu u Unesku i Interpolu, da Kazahstan, kao i do sada, principijelno bude na strani međunarodnog prava a samim tim i na strani Srbije.

– Politika Kazahstana po pitanju Kosova i Metohije je zaista principijelna, čvrsta, i dobio sam uveravanja da se ni na koji način neće menjati. Domaćini su želeli da izraze još jednom podršku boljim odnosima naših zemalja odnosno dobrim odnosima naših ministarstava, razvoju i saradnji naših odbrambenih industrija. Naravno, u razgovorima smo se podsetili poseta predsednika Nazarbajeva i predsednika Vučića Srbiji i Kazahstanu i impulsa koje su naše vlade dobile iz tih poseta. Kazahstan i Srbija su prijateljske zemlje, među nama nema otvorenih pitanja i možemo da računamo da i na najvišem političkom nivou u Kazahstanu imamo ljude koji su uz Srbiju i koji podržavaju bolje odnose Kazahstana i Srbije, rekao je ministar Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari