Sagovornici Danasa: Vulin govori ono što Vučić neće da kaže 1Foto: BETAPHOTO/MUP SRBIJE/EV

Izjava ministra policije Aleksandra Vulina je relikt devedesetih godina i on poručuje ono što predsednik Aleksandar Vučić ne želi da izgovori – smatraju sagovornici Danasa, koji komentarišu zahtev ministra na čelu MUP-a da se ulazak u Srbiju zabrani onima koji su u Skupštini Crne Gore glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

– Predsednik Vučić nije čovek koji zabranjuje, ali tražiću od njega da se onima koji su glasali za rezoluciju zabrani ulaz u Srbiju. Neka svoje porodice dobro raspoređene po Beogradu, viđaju u Crnoj Gori – piše u Vulinovom saopštenju, koje je prenela agencija Beta.

Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke, kaže da mu je retorika koju koristi ministar Vulin poznata iz devedesetih godina prošlog veka. On ukazuje da ni tada to nadmeno ponašanje koje dovodi do rušenja mostova preko kojih se već sutra mora preći, nije ništa dobro donelo.

– U suštini, koga je briga šta Vulin izjavljuje? Problem je kome je uopšte palo na pamet da ga postavi na tako važno mesto, odakle se njegove reči toliko čuju. On ionako razume politiku kao kostimiranu predstavu, jer kako promeni ministarstvo koje mu je dodeljeno, tako menja kostim u kome se pred kamerama pojavljuje – navodi Movsesijan.

Predrag Voštinić iz kraljevačkog Lokalnog fronta ocenjuje da Vulin dosta dobro igra ulogu koju je dobio u vlasti, te da mu je konačno pripalo da podbada i rasplamsava konflikte, čeprka po regionalnim emocijama i nacionalizmima ne bi li negde otvorio prostor za „svesrpskog spasioca“.

– Spasilac se pojavljuje ili kao pobednik, kao detonator, besani pregovarač, a kad je potrebno i sa „mudrim“ rešenjima i umirujućim porukama. Ta uloga, o koju se „mini-star“ dugo otimao sa drugima u vladajućoj masi, je most ka pseudo patriotskim glasačima kojima „jevropeanski“ predsednik ne bi mogao baš direktno da se obraća. Posebno ne tim jezikom koji ovaj čovek koristi bez imalo uzdržanja. Kostimograf mu je takođe solidan jer su crne uniforme dosta dobro pokrile svrhu uloge. Uostalom, ono što nismo kao društvo osudili i zabranili uvek će nam se vraćati u redovnu ponudu kroz razna scenarija i glumce. Njihove uloge jesu prostačke, ali nisu proste i neosmišljene – ističe Voštinić.

Zoran Vuletić, prvi čovek Građanskog demokratskog foruma, smatra da, naš, nažalost, predsednik Vučić, ima očito najveći problem sa svojom ratnom prošlošću jer, prema njegovim rečima, kako bismo drugačije tumačili izjave njegovog posilnog i glasnogovornika Vulina koji predlaže da se zabrani svim poslanicima crnogorskog parlamenta koji su glasali za rezoluciju o genocidu u Srebrenici ulazak u Srbiju.

– Oni time brane svoju politiku iz devedesetih godina koja je i dovela do takvih stravičnih epiloga o kojima govori današnja rezolucija u Crnoj Gori ili rezolucija u srpskom parlamentu iz 2010. godine, kada naš parlament nije imao snage da upotrebi i formulaciju genocid kako je presudio sud u Hagu. Moram da kažem da od Vulina i Vučića nisam ni očekivao ništa drugo. Vučić će na kraju svoje karijere biti zapamćen kao politička kukavica svesna problema u kojima je Srbija i vremena u kome živimo, a sa konstantno ubedljivom podrškom naroda u periodu od deset godina na svim izborima, očajnim rezultatima, nerešenim krucijalnim problemima društva i porastom ksenofobije. Rezultati njegove politike će biti njegova noćna mora. Mnogo me više zabrinjava muk dela opozicije oko bivšeg SZS-a na ovu temu koji ima podršku svih medija, a koji su predstavljeni kao glavna alternativa Vučiću. Nama je potrebna politička promena, a ne personalna koja se ćutanjem nudi – kaže Vuletić.

Podsetimo, Skupština Crne Gore usvojila je u četvrtak Rezoluciju o Srebrenici, dok je ministar ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić smenjen na predlog predsednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića, zbog izjava u kojima je relativizovao genocid u Srebrenici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari