Vulin, LJajić i Dačić zadržavaju resore 1Foto: Stefana Savić

Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista, smatra se jednim od nekolicine dosadašnjih ministara koji će zasigurno biti član novog saziva vlade Aleksandra Vučića.

Kako za Danas nezvanično kažu izvori bliski naprednjacima, „gotovo je izvesno da će Vulin i dalje biti na čelu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“, ali, se ne isključuje ni mogućnost da on preuzme neki novi resor, poput Ministarstva odbrane, o čemu se već mesecima unazad spekuliše u medijima.

Svoje mesto u novoj vladi „osigurao“ je i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim LJajić, kažu naši sagovornici. U tom kontekstu, navodi se da će LJajić „po svoj prilici“ ostati na čelu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Prema tvrdnjama medija „sigurni“ u novom sazivu su i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, ministar pravde Nikola Selaković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar finansija Dušan Vujović i ministar sporta Vanja Udovičić.

Izvori Danasa ističu i da će lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić „zadržati“ Ministarstvo spoljnih poslova. Podsetimo, pojedini mediji nedavno su objavili da će se u izvesnoj meri promeniti kadrovski sastav u MSP, što podrazumeva da Veljko Odalović više neće biti generalni sekretar tog ministarstva. Što se ostalih predstavnika SPS tiče, naši sagovornici ističu da je „diskutabilno“ da li će u Nemanjinoj 11 biti mesta za Aleksandra Antića, dosadašnjeg ministra rudarstva i energetike, ali da je izvesno da Snežana Bogosavljević Bošković više neće biti ministarka poljoprivrede. Očekuje se da će Bogosavljević Bošković na funkciji zameniti Branislav Nedimović, dosadašnji gradonačelnik Sremske Mitrovice i čovek od velikog Vučićevog poverenja.

Sagovornici Danasa bliski SNS tvrde da Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, verovatno neće biti ministar u novom vladi, ali da će mu „pripasti neka druga funkcija“. „I dalje nije poznato da li će biti formirana kancelarija za saradnju sa Rusijom, čiji šef bi bio Popović, ali on će obavljati neku funkciju u izvršnoj vlasti“, objašnjavaju oni.

Balint Pastor, funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara, kaže za Danas da je ta partija tražila da ima državne sekretare u ministarstvima obrazovanja, zdravlja, infrastrukture i poljoprivrede, ali da „sve zavisi od drugog kruga“ razgovora o novom sazivu vlade.

 

Ilić na čelu agencije?

Još pre raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora govorilo se da u novom sazivu Vučićeve vlade neće biti mesta za Velimira Ilića, lidera Nove Srbije. Ipak, nedavno se u medijima pojavila informacija da postoji mogućnost da će Ilić voditi novu agenciju za upravljanje graničnim prelazima, čije se osnivanje planira. Istovremeno, nije poznato ni ko će zameniti Srđana Verbića na čelu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Kori Udovički na „kormilu“ Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, te Ivana Tasovca u Ministarstvu kulture i informisanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari