Vulin: Međunarodna zajednica da ponovi istrage o masakrima nad Srbima na Kosovu 1Aleksandar Vulin Foto: Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane Aleksandar Vulin apelovao je danas na predstavnike Specijalnog suda za zločine OVK u Hagu da ponovo otvore istragu u slučaju ubistva 14-oro srpskih žetelaca u selu Staro Gracko kod Lipljana kao i da otvore istrage „svih drugih nerazjašnjenih zločina na Kosovu u kojima je od dolaska međunarodnih snaga, ubijeno više od 1.000 Srba“.

Vulin je povodom 20. godišnjice ubistva 14-oro Srba u selu Staro Gracko ocenio da taj zločin „nije gubitak jednog sela i nekoliko porodica, već gubitak jednog naroda i čitave ljudske civilizacije“.

„Međunarodna zajednica se nepovratno obrukala i pokazala da tamo gde Srbin nema svog policajca, sudiju i zakonodavca, nema ni pravde za njega. Gde bi se još moglo ubiti 14 žetelaca, masakrirati 17-godišnje dete, a da baš niko za to nikada ne odgovara“, upitao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je tokom obilaska Spomen-sobe „Kosmetske žrtve“ u Beogradu naveo da su „albanski teroristi, ali i KFOR i međunarodna zajednica“ odgovorni što počinioci zločina u selu Staro Gracko ni do danas nisu kažnjeni.

„Da je KFOR radio svoj posao, kao što i međunarodna zajednica nije radila svoj posao, mi danas ovde ne bismo govorili o tragediji, već bismo se radovali njihovim životima i onome što su ostavili iza sebe. Sva odgovornost je naravno na albanskim teroristima, ali i više od njih na međunarodnoj zajednici koja im je omogućila zločin i da prođu nekažnjeno“, naveo je ministar.

U selu Staro Gracko kod Lipljanja danas je održan parastos 14-orici Srba koji su ubijeni 23. jula 1999. godine dok su obrađivali zemlju. Ubistvo srpskih žetelaca u tom selu jedan je od najtežih zločina na Kosovu posle povlačenja srpskih snaga bezbednosti i ulaska međunarodnih snaga.

U napadu na grupu Srba na njivi tokom žetve iz zasede su ubijena četiri člana porodice Janićijević – Slobodan, Mile, Momir i najmlađi Novica, koji je imao 17 godina, zatim Andrija Odalović, braća Jovica i Rade Živić, Stanimir i Boško Đekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović, Miodrag Tepšić i Milovan Jovanović.

Policija UNMIK-a je u oktobru 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je on, dva meseca kasnije pušten iz pritvora usled nedostatka dokaza.

Groblje u Starom Gracku, gde su sahranjeni stradali žeteoci, više puta je skrnavljeno i minirano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari