Vulin: Nije bilo nikakvog ilegalnog prelaza, reč je o jednovremenoj patroli između Vojske Srbije i Kfora 1Foto: BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je danas novinarima u Kruševcu, povodom tvrdnji da je Vojska Srbije prešla administrativnu liniju ka Kosovu, da je reč o jednovremenoj patroli između Vojske Srbije i Kfora i da je imala unapred utvrđeni pravac i da nije bilo nikakvog ilegalnog prelaza.

On je istakao da je to bila redovna aktivnost.

„Jedina istina je da je jednovremena patrola između Vojske Srbije i Kfora i regionalne komande Istok, znači turskog kontigenta, uz dva iz kontigenta SAD, od 16.50 do 18.10 imala jednovremenu patrolu iz pravca sela Muhovac do sela Donje Karačevo, po unapred utvrđenoj administrativnoj liniji”, poručio je Vulin.

On je naglasio: „Tačno se zna kuda se oni kreću i unapred se zna kuda će se kretati”.

Vulin je rekao da su već nekoliko dana na delu pokušaji Prištine da „još jednom napadnu Vojsku Srbije” i da kažu kako se ne poštuju međunarodni sporazumi i kako Beograd gazi administrativnu liniju.

On je dodao da je cilj da se u jednovremene patrole ubace pripadnici kosovskih policijskih snaga.

„Vojska Srbije je to odbila nekoliko puta, mi imamo potpisan sporazum sa Kforom, ni sa kakavim KPS”, rekao je Vulin i dodao da Beograd ne prepoznaje nikoga osim Kfora, kao nekoga ko je zadužen za bezbednost na čitavoj teritoriji Kosova i Metohije.

Na pitanje kako se dobija dozvola za izvoz oružja u Jermeniju, Vulin je rekao „kao i svaka druga dozvola za izvoz oružja” – da sve dozvole daju Ministarstvo trgovine, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo spoljnih poslova i da je na prvom mestu potrebno da zemlja u koju se izvozi ne bude pod sankcijama Ujedinjenih nacija.

On je rekao da je veća količina oružja i vojne opreme izvezena u Azerbejdžan, nego u Jermeniju, a da je Vlada Srbije koju je predvodio Mirko Cvetković donela zaključak kojim se može izvoziti naoružanje i u Jermeniju.

Vulin je istakao da su čak i iste firme, među kojima i privatne, izvozile oružje i u Azerbejdžan i u Jermeniju.

On je rekao da je sa pažnjom pročitao pismo odbrambene industrije koje kaže da, ako politika bude odlučivala kome smeju, a kome ne smeju da izvoze naoružanje, a da to nije u skladu sa opštim pravilima, njihove će porodice biti ugrožene.

Vulin je rekao da Srbija mora da vodi računa o prijateljskim zemljama, da nijedna od te dve zemlje ne priznaje nezavisnost Kosova, ali da je veoma važno da je sve urađeno po zakonu, a da će svaki prodati metak, zasmetati nekome.

„Država Srbija nije prekršila nijedno domaće, niti međunarodno pravilo. U pitanju su prijateljske zemlje, zemlje koje nisu pod sankcijama UN”, naglasio je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari