Vulin: Plenković pred Srbima ne bi smeo da ponovi "glupost" da su Hrvati većinski bili u partizanima 1Foto: Beta/ MUP SRBIJE

Možda premijer Hrvatske Andrej Plenković može pred članicama Evropske unije da priča da su Hrvati većinski bili u partizanima, ali pred Srbima takvu glupost ne bi smeo da ponovi, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin. 

„Da bi se istina o ulozi hrvatskog naroda u Drugom svetskom ratu sakrila, planski se smanjuje broj ubijenih u Jasenovcu i ćuti se o bezbrojnim jamama i poklanoj srpskoj deci“, navodi se u saopštenju Vulina.

To je i razlog, kako navodi Vulin, „što je vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac trebalo da postane svetac, jer ako je vikar ustaške vojske svetac, onda je i vojska koju je duhovno vodio sveta kao i on“.

Vulin je komentarisao izjavu premijera Hrvatske da su, kako se navodi u saopštenju, „Hrvati dali najveći broj partizana“.

Plenković je juče u govoru u Spomen-parku „Brezovica“, kod Siska, podsetio da je u Hrvatskoj posle nemačke okupacije Kraljevine Jugoslavije uspostavljen „kvislinški režim NDH“.

Istakao je da je pre 80 godina u Brezovačkoj šumi 70-ak boraca, uglavnom Hrvata, osnovalo prvi Sisački partizanski otpor, a već 1941. partizanski pokret u Hrvatskoj imao je 7.000 pripadnika među kojem su bili i mnogi Srbi iz Hrvatske.

„U odnosu na broj stanovnika, Hrvatska je imala najmasovniji pokret otpora u Evropi, dok je od preko 200.000 poginulih partizana trećina bila iz Hrvatske“, rako je Plenković.

„Time je Hrvatska dala velik doprinos porazu Hitlera i njegovom nacističkom poretku u Europi, a Hrvatskoj je osigurano istaknuto mesto među zemljama pobjednicima Drugog svetskog rata“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari