Vulin: Podoficiri su kičma vojske i Vojska Srbije želi da ulaže u njih 1Foto: FoNet/ MOD (arhiva)

Ministar odbrane Aleksandar Vulin obišao je danas u Centru za obuku i usavršavanje podoficira „Milunka Savić“ u Pančevu polaznike Liderskog kursa i Osnovnog kursa za podoficire i prisustvovao segmentima obuke koja ima za cilj unapređenje njihovih postojećih i sticanje novih opštevojnih i vojnostručnih znanja, saopštilo je ministarstvo.

Vulin je rekao da se svi pripadnici Vojske Srbije, bez obzira na dužnost i čin, uvek usavršavaju i osposobljavanju, kao i da je to njhova obaveza za vreme boravka u vojsci.

„Podoficiri su kičma vojske. Bez dobro obučenog podoficira nema ni dobrog vojnika niti oficir ima kome da prenese važne i odgovorne dužnosti koje podoficiri obavljaju“, rekao je Vulin.

On je naveo da su polaznici Liderskog kursa pripadnici Vojske Srbije koji su se u svojim jedinicama istakli zato što su po nečemu izuzetni i zato što se od njih puno očekuje i jer Vojska želi da ulaže u njih.

Obuku, kako je rekao komandant Centra pukovnik Saša Puača, pohađa oko 200 slušalaca na kursevima, a takođe se poštuju i mere u vezi sa sprečavanjem širenja virusa Kovid-19.

„Ova dva kursa su težišni u ovoj godini, tako da bi trebalo kroz 15. i 16. klasu, da do kraja godine u vojsku uđe oko 200 podoficira na početne dužnosti“. rekao je on.

Za osam nedelja, koliko Liderski kurs traje, polaznici se osposobljavaju da pravilno, sigurno i efikasno komanduju grupom, poslugom, posadom, timom u svim borbenim uslovima i da izvršavaju zadatke iz nadležnosti komandira odeljenja u miru i ratu, naveli su u Ministarstvu odbrane.

Osnovni kurs za podoficire traje 26 nedelja i obuhvata zajednički i specijalistički modul, nakon čega sledi stažiranje na početnim dužnostima roda ili službe u jedinicama Vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari