Vulin položio venac kod Spomenika Neznanom junaku na Avali 1Foto: Ministarstvo odbrane

Povodom Dana državnosti, ministar odbrane Aleksandar Vulin, kao izaslanik predsednika Srbije, položio je danas venac kod Spomenika Neznanom junaku na Avali.

– Srbiju su stvarali ustanci i ustavobranitelji. Sloboda i pravda su najviše vrednosti koje su stvorile Srbiju. Od naših starih naučili smo da sloboda nije jednom dana, već je najviša vrednost za koju se živi i bori svakog dana. Generacije ustanika su izborile naše pravo na izbor i naše pravo na slobodu. Ne smemo biti manje hrabri ni manje mudri od naših predaka. U čast predaka, za slavu potomaka – zapisao je, tom prilikom, u spomen knjigu ministar Vulin, a prenosi Ministarstvo odbrane.

Osim Vulina spomenik na Avali obi[li su i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiše Dikovića i komandant Komnde za obuku general-potpukovnika Đokice Petrovića.

Srbija danas nizom manifestacija obeležava Dan državnosti, kao podsećanje na Sretenje 1804. godine, kada je podignut Prvi srpski ustanak, kojim je otpočelo oslobađanje od Turaka i isti datum 1835. godine, kada je donet prvi moderni ustav Srbije.

Čestitka predsednika Kine povodom Dana državnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ambasadora Narodne Republike Kine Li Mančanga, koji mu je uručio čestitku predsednika Si Đinpinga povodom Dana državnosti.

U pismu predsednika Sija se kaže: „Povodom Dana državnosti Republike Srbije, dozvolite mi da u ime vlade i naroda Kine, kao i u svoje ime, Vama, vladi i narodu prijateljske Srbije uputim iskrene čestitke i najlepše želje. Poslednjih godina kinesko-srpski odnosi odražavaju odličan trend razvoja, međusobno političko poverenje se neprekidno produbljuje, saradnja u svim oblastima se stalno širi i time se doprinosi zajedničkoj dobrobiti dveju zemalja i dvaju naroda. Pridajem veliku pažnju razvoju kinesko-srpskih odnosa i spreman sam da zajedno sa Vama, zajedničkim trudom, promovišemo Sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije i da se podignu na nove stepenice, sa ciljem stvaranja još veće dobrobiti dveju zemalja i dvaju naroda. Želim Vašoj cenjenoj zemlji prosperitet, a narodu sreću i zdravlje“, navodi se u čestitiki predsednika Sija.

Predsednik Vučić je, kako se navodi u saopštenju ambasadoru Liju uručio pismo kojim predsedniku Siju čestita Lunarnu novu godinu sa željama za napredak Narodne Republike Kine i blagostanje prijateljskog kineskog naroda. Vučić je rekao da očekuje da i u ovoj godini srpsko-kineska saradnja u okviru strateškog partnerstva postane još bliža i čvršća, posebno kroz inicijativu za Novi put svile i mehanizam saradnje „1+16“ Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Čestitke i iz Hrvatske

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović povodom obeležavanja Dana državnosti Republike Srbije. U čestitki se kaže:

Povodom proslave Sretenja, Dana državnosti Republike Srbije, upućujem Vam, u ime državljana Republike Hrvatske i u svoje ime, srdačne čestitke, kao i iskrene želje za boljitak i blagostanje Vaše države i njenih građana. Izražavam nadu da ćemo u godini koja je pred nama zajednički raditi na unapređenju bilateralnih odnosa naših dveju država, kao i na iznalaženju načina, zajedno sa našim Vladama, za rešavanje ključnih otvorenih pitanja, koja ih predugo opterećuju. Saradnja Republike Hrvatske i Republike Srbije, kao dva suseda, ima poseban značaj za celu jugoistočnu Evropu. Republika Hrvatska će nastaviti da prenosi svoja iskustva iz procesa evropskih integracija i pruža podršku Republici Srbiji na zahtevnom putu prema članstvu u Evropskoj uniji i zajedničkoj evropskoj budućnosti“, navodi se u čestitki predsednice Grabar-Kitarović upućenoj predsedniku Aleksandru Vučiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari