Foto: MOD

Kako je Vulin na početku sastanka naglasio, za Srbiju formiranje takozvane „vojske Kosova“ apsolutno je neprihvatljivo i  predstavlja opasnost za ceo region te poručio da je KFOR jedini garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom 1244.

– Uvođenje taksi u visini od 100 odsto na srpske i na proizvode iz Bosne i Hercegovine, još je jedan akt samovolje predstavnika Prištine, koji predstavlja kršenje regionalnih sporazuma o slobodnoj trgovini, istakao je Vulin i izrazio zabrinutost zbog najave iz Prištine o uvođenju tri nove mere koje „sigurno neće doprineti smirivanju situacije“.

Tokom sastanka, on je istakao važnost politike koju vode Srbija i njen predsednik i vrhovni komandant Vojske Srbije, zahvaljujući kojoj „ostajemo faktor stabilnosti u regionu“.

Ambasador Šib je naglasio zabrinutost Nemačke zbog aktuelnih tenzija između Srbije i Kosova. Rekao je da se nada da će se tenzije brzo prevazići i da će dijalog o normalizaciji odnosa biti nastavljen. Ambasador je ukazao i na to da Nemačka deli stav Evropske unije da takse što pre treba ukinuti. Odao je priznanje dosadašnjem ponašanju zvaničnika u Beogradu i apelovao da srpska strana i dalje sačuva smirenost i promišljenost.

Na kraju sastanka, ministar Vulin i Šib saglasili su se da je saradnja Srbije i Nemačke u oblasti odbrane dobra i razvijena i da postoji prostor za njeno unapređenje.