Vulin: Srbija neće da postane član nijednog vojnog saveza 1Foto: BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/m.milovancevic/DS

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je, nakon sastanka sa norveškim kolegom Frankom Bake-Jensenom, da će „Srbija nastaviti politiku vojne neutralnosti i da ne želi da postane član nijednog vojnog saveza, ali da svakako hoće i može da čuva svoju nezavisnost i suverenost, i da svojim jačanjem garantuje mir na čitavom Balkanu“, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

Vulin je, nakon sastanka sa norveškim ministrom odbrane, na čiji poziv boravi u zvaničnoj poseti Oslu, rekao da „što je snažnija i stabilnija Srbija to će i Balkan biti mirniji i sigurniji, što je u interesu ne samo zemalja regiona već i čitave Evrope“.

Vulin je rekao da se saradnja norveškim ministarstvom odbrane na prvom mestu odvija u oblasti vojne medicine i da će se tako nastaviti i u budućnosti.

„Mnogo je stvari koje možemo da naučimo od naših norveških partnera, ali isto tako mnogo je stvari koje naši norveški partneri mogu da nauče od nas kada je u pitanju vojna medicina. Veoma smo zahvalni na kontinuiranoj pomoći koja se ostvaruje Balkanskim medicinskim snagama i naravno velikoj pomoći koju su dali kada smo formirali našu poljsku bolnicu nivoa 2 za potrebe UN u mirovnoj misiji u Centralnoafričkoj republici“, izjavio je ministar Vulin.

Ministar odbrane Kraljevine Norveške Frank Bake-Jensen istakao je da je reč o veoma važnoj poseti i da je Srbija zemlja sa kojom Norveška ima značajnu saradnju u oblastima vojnog obrazovanja i razvoja sistema odbrane.

„Srbija je uložila velike napore kada je reč o Balkanskim vojno-medicinskim snagama i to je zemlja sa kojom je važno da održavamo kontakte i da razmenjujemo stavove o situaciji u Evropi i svetu“, rekao je ministar odbrane Norveške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari