Vulin: Srbija ostaje vojno neutralna 1Foto: MODS

Srbija nije zainteresovana da postane član NATO, niti bilo kog drugog vojnog saveza, nastaviće sa politikom vojne neutralnosti, ali ćemo voditi računa da unapređujemo saradnju sa NATO kroz Partnerstvo za mir, izjavio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin u razgovoru sa zamenicom generalnog sekretara Alijanse Rouz Gotemiler.

Vulin je u Briseli razgovarao i sa pomoćnikom generalnog sekretara NATO za investicije u oblasti odbrane Kamilom Grandom, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

U saopštenju se navodi da su Vulin i Gotemiler razgovarali o političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, pitanjima saradnje pod okriljem Partnerstva za mir i saradnje Vojske Srbije sa snagama Kfora.

Vulin je zahvalio na učešću NATO u snagama Kfora i rekao da Srbija nikako ne može da prihvati formiranje vojske Kosova.

Smatramo to bezbednosnom pretnjom i velikim problemom za čitavu regiju, ali snažno podržavamo Kfor i ulogu NATO saveza u njemu. Stav Srbije je da se uloga KFOR ni na koji način ne sme umanjiti i ni na koji način se na prostoru Kosova i Metohije ne sme osetiti nedostatak njegova uticaja, rekao je Vulin.

Gotemiler je zahvalila predsedniku Aleksandru Vučiću na hrabrosti sa kojom vodi Srbiju i na hrabrosti kojom vodi unutrašnji dijalog kada je u pitanju Kosovo i Metohija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U razgovoru sa Kamilom Grandom, Vulin je preneo posvećenost Srbije u procesu normalizacije civilnog vazdušnog saobraćaja iznad Balkana.

Vulin je naglasio neophodnost nastavka daljih razgovora usmerenih na iznalaženje obostrano prihvatljivog rešenja u navedenom procesu, koje treba biti zasnovano na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 i Vojnotehničkom sporazumu.

Unapređenje bezbednosti i kontrole vazdušnog saobraćaja na ovom prostoru trebaju biti prioritet u ovom zajedničkom poduhvatu, naglasio je Vulin. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari