Izvori Danasa bliski vrhu SNS navode da je lider naprednjaka i prvi vicepremijer Aleksandar Vučić čak spreman da Ministarstvo odbrane, koje takođe vodi, prepusti Aleksandru Vulinu, kako bi na sopstvenom primeru pokazao šta znači temeljna i korenita rekonstrukcija. Ipak, sličan korak očekuje se od premijera Ivice Dačića, koji bi trebao da se odrekne kormila u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Dačić, juče u izjavi novinarima, nije isključio mogućnost „rotacije nekih ministarstava SPS i SNS“, iako se, kako je naglasio, o tome još nije razgovarano. „Postoji mogućnost da se to uradi, ali to podrazumeva promenu kaolicionog sporazuma“, rekao je Dačić, poručujući da neće biti „seče knezova“, ali nije odgovorio na pitanje ko će od ministara biti zamenjen. „Još nismo stigli u fazu da o tome razgovaramo“, dodao je premijer.

Prema nekim spekulacijama, SNS bi SPS-u ustupio resore kulture, sporta i prirodnih resursa, dok bi socijalisti dali naprednjacima ministarstva zdravlja i prosvete. Ministarku sporta Alisu Marić navodno bi zamenio Branko Ružić, šef poslaničkog kluba SPS i potpredsednik FK Partizan, mada on za Danas kaže da ne raspolaže takvim informacijama. Spekuliše se i da bi naslednik ministra kulture Bratislava Petkovića mogao da bude reditelj i član GO SPS Srđan Dragojević.

Jedna od opcija koje se pominju je i da će ministarku zdravlja Slavicu Đukić Dejanović zameniti Gradimir Dragutinović iz SNS, a potpredsednica SPS kaže da u slučaju „rotiranja“ ne bi preuzela drugi resor, niti bi išla u ambasadore.

U kuloarima se nagađa da bi lider URS Mlađan Dinkić u Vladi mogao da ostane bez dela resora, privrede, ali bi ova stranka zauzvrat od SNS dobila Ministarstvo prirodnih resursa, pa bi umesto Milana Bačevića ministar postao Vladimir Ilić.

Pored teških razgovora o ministarskim rešenjima, sagovornici Danasa iz vrha SNS upozoravaju da predstoje „još teži“ dogovori o direktorima u javnim preduzećima. Očekujemo da će u tom segmentu koalicioni partneri pokazati veliki otpor, ali mi ćemo insistirati na nekim promenama, pa i na novom direktoru Srbijagasa, kaže Danasov izvor iz SNS.

Kalendar

Stranke članice vladajuće koalicije razmatraće narednih dana rekonstrukciju Vlade, uključujući personalna rešenja. Naprednjaci će sednicu Predsedništva održati u subotu, a Glavnog odbora do 21. jula. Predsedništvo Ujedinjenih regiona Srbije će zasedati do kraja sedmice, dok iz SPS nema detaljnijih najava.