Vulin: Zastava nepostojeće države 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Srbi u Vladi Kosova nisu predstavnici države Srbije, oni su predstavnici Srba sa Kosova, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Ljudi koji sede u Vladi Kosova nisu predstavnici države Srbije nego predstavnici Srba sa prostora Kosova u skladu sa rezolucijom 1244, rekao je Vulin na predstavljanju kapaciteta Crvenog krsta Srbije povodom Svetskog dana Crvenog krsta i Crvenog polumeseca, održanom na Trgu Republike u Beogradu.

Kosovo je za nas nepriznato. Razgovara se sa predstavnicima Prištine u skladu sa rezolucijom 1244 u kojoj se jasno kaže da je teritorija Kosova i Metohije pod privremenom upravom UN i da nije država, rekao je Vulin.

On je dodao da Srbija neće priznati Kosovo koliko god se pregovaralo o poboljšanju svakodnevnog života Srba.

Njihova zastava će za nas uvek biti uvredljiva i njihovo pojavljivanje na prostorima rezervisanim za države će uvek biti uvredljivo, rekao je Vulin odgovarajući na pitanje novinara o njegovom odlasku sa svečanosti u memorijalnom centru nacističkog logora Mauthauzen.

Stajati ispred zastave nepostojeće države Kosovo kao da je ona bila deo anti-hitlerovske koalicije, bilo bi vređanje svih žrtava i ne znam kako bi bilo ko iz Vlade Srbije ili bilo ko kome je stalo do istine o Drugom svetskom ratu, mogao drugačije da postupi, zaključio je Vulin.

Migranti nema razloga da budu u parku

Nema razloga da migranti budu u parku u centru Beograda i mi ćemo im pomoći da razumeju da treba da odu iz njega, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Upitan da li će migranti biti sklonjeni iz parka kod Ekonomskog fakulteta, on je rekao da ne misli da bilo ko treba da bude na kiši ili susnežici ako postoji neki drugi prostor.

Nema razloga da se bude u parku, rekao je Vulin na predstavljanju kapaciteta Crvenog krsta Srbije.

Onima koji iz bilo kog razloga ne razumeju zašto treba da odu iz parka mi ćemo pomoći da razumeju. Bićemo humani i vodićemo računa o njima i njihovim ljudskim pravima, ali i o svakodnevnom životu naših građana, dodao je on.

Svako lice koje dođe ovde može da bude smešteno u neki od prihvatnih centara i dobiće odgovarajuću zaštitu. Bićemo humani, ali ćemo voditi računa da se poštuju naši zakoni, a to znači da ćemo u skladu sa potrebama izvršiti odgovarajuće relokacije migranata, odnosno da ćemo ih rasporediti po prihvatnim centrima u kojima ima više mesta, objasnio je Vulin.

Mora se voditi računa o našim mogućnostima, pa shodno tome mi smo ti koji odlučujemo gde će biti zaštićeni, rekao je Vulin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari