Prvi rezultati istrage Ministarstva unutrašnjih poslova o privatizaciji Naftne industrije Srbije biće poznati za petnaest dana, saznaje Danas.

Kako je Danasu rečeno u dobro obaveštenim izvorima bliskim istrazi, Radna grupa MUP, koja je formirana 11. avgusta, intezivno radi na ispitivanju eventualnih zloupotreba prilikom prodaje NIS ruskoj kompaniji Gaspromnjeft, a prvim pouzdanim podacima raspolagaće za dve nedelje.

Privatizacija NIS ponovo je dospela u žižu javnosti krajem prošle nedelje, kada je naš list izvestio o tome da je Rusija smanjila isporuke gasa Srbiji za 28 odsto. Putin je, prema Danasovim izvorima, tu odluku doneo nezadovoljan ishodom posete Beogradu, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše protokol kojim se reguliše vraćanje duga za ruski gas do marta meseca sledeće godine, u iznosu od oko 200 miliona dolara. Premijer je, tvrde Danasovi izvori bliski Vladi Srbije, odbio da potpiše garancije da će Srbija do marta vratiti taj dug, jer smatra taj Putinov zahtev neumesnim i nefer, s obzirom na činjenicu da Rusija preko Naftne industrije Srbije uveliko profitira na Srbiji.

NIS je privatizovan u decembru 2008, kao deo paketa iz energetskog sporazuma sa Ruskom Federacijom, koji je sklopljen godinu dana ranije, u vreme vlade Vojislava Koštunice. Prodaju su ugovorili tadašnji premijeri dve zemlje, Mirko Cvetković i Dmitrij Medvedev, a garanciju da će se posao završiti potpisali su predsednici Boris Tadić i Vladimir Putin. Detalje transakcije u direktnim pregovorima utvrdio je pregovarački tim koji je imenovala Vlada, na čijem je čelu bio Borisav Stefanović, aktuelni potpredsednik DS, a član Dušan Bajatović, direktor Srbijagasa.

Većinski udeo u NIS prodat je za 400 miliona evra. U javnosti se u vreme prodaje osporavala cena za 51 odsto akcija, koja je, tvrdili su mnogi, daleko ispod procenjene vrednosti cele kompanije, koja se kretala oko dve milijarde evra. Tadašnji državni vrh je privatizaciju NIS po niskoj ceni pravdao i spoljnopolitičkom podrškom Rusije koju je Srbija imala u vezi sa navodnim očuvanjem teritorijalnog integriteta i suvereniteta na Kosovu.

Porast udela

Prema podacima sa internet prezentacije kompanije NIS, na dan 30. septembra 2014. Gaspromnjeft je vlasnik 56,15 odsto akcija, država Srbija 29,87 odsto, dok ostali akcionari poseduju 13, 98 odsto akcija tog preduzeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari