Za beogradske izbore opozicija u četiri ili pet kolona 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Među opozicionim strankama koje još uvek nisu otkrile javnosti svoje planove za nastup na beogradskim izborima za sada se nazire četiri do pet različitih kolona organizacija koje bi mogle da sarađuju u nekom vidu zajedničke kampanje, ne nužno i da izađu na objedinjenim listama.

Dok vladajuća Srpska napredna stranka, ali i pojedine manje opozicione koalicije, kao što je „NADA“, jasno najavljuju početak kampanje za beogradske izbore, ostatak opozicije još uvek se „preraspodeljuje“ i grupiše u nekoliko kolona.

Jedna od kolona mogla bi biti ona koju je nedavno prizvao Dragan Đilas, lider Stranke slobode i pravde, koji je u intervjuu za novine „Nova“ rekao da se on zalaže „za jedinstvenu beogradsku listu“ cele opozicije koja je protiv Vučića. On je precizirao da tu podrazumeva SSP, DS, PZP, NDBG, ZZS Nebojše Zelenovića, NS i SDS Borisa Tadića, kao i da bi na takvoj listi bile i vanstranačke ličnosti.

Neke od ovde pomenutih stranka već su formalizovale saradnju. SSP i PZP već su deo iste odborničke grupe u Skupštini Beograda, a u većini političkih aktivnosti nastupaju zajednički sa Demokratskom strankom. Zvaničnu saradnju za sada imaju i Nova stranka i Kancelarija za lokalne i inovativne politike (KLIP) koju je osnovao Marko Bastać, bivši predsednik opštine Stari grad. Ova grupacija mogla bi da bude deo kolone u kojoj će se naći i Socijaldemokratska stranka (SDS) Borisa Tadića, sa kojom Nova sarađuje na više nivoa – oko platforme o izbornim uslovima u pregovorima pred evroparlamentarcima na višem nivou, ali i na lokalnom planu, u skupštini beogradske opštine Vračar gde SDS i Nova čine odborničku grupu. Iako se kao logičan produžetak ove saradnje čini i zajednički nastup na beogradskim izborima, za sada nije bilo zvaničnih najava tog tipa.

Inicijativa Ne davimo Beograd je, sa druge strane, iako viđena za deo šire opozicione kolone kakvu predlaže Đilas, u svojim dosadašnjim razmatranjima izlaska na beogradske izbore nastupala kao da planiraju samostalni izlazak na izbore, eventualno udruženi sa nekim manjim lokalnim grupama građana i pokretima, dok ne isključuju mogućnost da nakon izbora uđu u neku od koalicija. Zbog toga deluje da bi oni mogli činiti drugu nezavisnu kolonu.

Na širem nivou, njima je bila bliska saradnja sa Nebojšom Zelenovićem, posebno kroz platformu za zelenu politiku „Akcija“ koju je pokrenuo Zelenović, podržao NDBG kao i više od 20 lokalnih organizacija i pokreta. Jedna od organizacija koje na ovaj način sarađuju sa Zelenovićem i Ne davimo Beograd jeste i udruženje građana „Srce grada“ koje ima odborničku grupu na opštini Stari Grad, predvođena Đorđem Miketićem. Zajednički izlazak na beogradske izbore bio bi logičan nastavak ove saradnje iako za tako nešto još uvek nije bilo zvaničnih najava.

Posebnu kolonu u Beogradu mogao bi da povede ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta iz pokreta „Odbranimo reke Stare planine“ koji je još krajem juna najavio formiranje političkog pokreta sa kojim će izaći na beogradske izbore.

Ostaje otvorena mogućnost da se Ćuti, ili nekoj drugoj većoj grupaciji, priključe druge grupe građana kao što je politička platforma „Solidarnost“ čiji predstavnici su nedavno na jednoj tribini sa članovima ORSP, NDBG i Zelenovićeve platforme „Akcija“ govorili o potrebi ujedinjenja opozicije.

Narodna stranka, ukoliko donese odluku da izađe na beogradske izbore, najverovatnije će činiti zasebnu kolonu, eventualno uz podršku manjih udruženja građana i pokreta kao što je Pokret slobodna Srbija, sa kojima i sada sarađuje. Mogućnosti za saradnju Narodne stranke i nekih drugih, većih kolona u opoziciji, kao što je ona koju bi činili njihovi partneri iz nekadašnjeg Saveza za Srbiju ili Udružene opozicije Srbije, ne bi bila moguća, kako su više puta isticali funkcioneri Narodne stranke, ukoliko bi se u takvoj koloni nalazio neko od pokreta koji nisu bojkotovali prethodne izbore.

Većina prethodno pomenutih organizacija uslovila je svoje učešće na beogradskim, i svim ostalim nivoima izbora, ishodom dijaloga vlasti i opozicije o izbornim uslovima. Tek po okončanju dijaloga moći će izvesnije da se govori o eventualnim zajedničkim nastupima i listama.

Jedna od retkih među opozicijom koja je najavila početak svoje kampanje za beogradske izbore još početkom jula, jeste koalicija „NADA“ okupljena oko Demokratske stranke Srbije (DSS) i Pokreta za obnovu kraljevine Srbije (POKS). Najavljujući početak kampanje, predsednik DSS Miloš Jovanović i član predsedništva POKS Dušan Radosavljević rekli su da će „obići sve delove prestonice“, a posle toga predizborne aktivnosti nastaviće se širom Srbije „ulaskom u svako mesto“. Takođe, najavljena je kandidatura Miloša Jovanovića za predsednika Srbije ispred ove koalicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari