Za funkcionisanje ZSO potrebna promena kosovskog ustava 1Foto: Epa/ VALDRIN XHEMAJ

Bez promene kosovskog ustava ne može biti uspostavljen valjan pravni osnov za funkcionisanje Zajednice srpskih opština (ZSO) u skladu sa onim što je dogovoreno u Briselu, rekao je danas dekan Pravnog fakulteta Prištinskog univerziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici Vladan Mihajlović na sastanku sa Upravljačkim timom za ZSO.

Upravljački tim za formiranje ZSO razgovarao je sa Mihajlovićem i timom pravnih stručnjaka koje su delegirale opštine sa severa u cilju podrške radu Upravljačkog tima, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je bilo reči o strukturi i sadržaju nacrta statuta Zajednice srpskih opština i o brojnim drugim pravnim aspektima izrade tog dokumenta.

Predstavnici Upravljačkog tima su sagovornicima objasnili da su nezavisno telo, kojem je mandat dala Evropska unija, i čiji je delokrug i mandat definisan sporazumima postignutim u briselskom dijalogu.

Precizirano je da ni Priština, niti bilo ko drugi, nema mandat da kontroliše ili usmerava rad Upravljačkog tima, već da isključivo na njegov zahtev, posedstvom lokalnih samouprava i Ministarstva administracije lokalne samouprave, može da pruži podršku u radu, što je i bio okvir za održavanje današnjeg sastanka.

Upravljački tim će, kako je rečeno, nastaviti da održava redovne konsultativne sastanke sa stručnjacima, kako iz oblasti prava, tako i iz drugih stuka koje su u vezi sa budućim nadležnostima ZSO, dodaje se u saopštenju tima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari