Još nije poznato da li će novčana pomoć države koja će biti namenjena medijima u Srbiji biti ograničena samo na privatne medije ili će pomoć dobiti i državni mediji. Pomoćnica ministra kulture zadužena za medije Nataša Vučković-Lesendrić kaže za Danas da će prvi sastanak i konstituisanje radnih grupa, koje će utvrditi predloge za pomoćmedija u Srbiji, održati sutra u Ministarstvu kulture i dodaje da će nakon tog sastanka biti poznato koji će mediji dobiti pomoć. Prema njenim rečima, o visini novčane sume javnost će saznati tek kada radne grupe budu definisale predlog mera.

Naša sagovornica objašnjava da je inicijativa za formiranje predloga paketa mera za pomoćmedijima u krizi, koju je pokrenulo Ministarstvo kulture, usledila kao odgovor na ekonomsku situaciju u kojoj se Srbija nalazi, „kao i prepoznavanje potrebe da se mediji na neki način zaštite od mogućih posledica svetske ekonomske krize kakve su osetili mediji u Americi i Evropi“.

– Radne grupe, koje čine medijski stručnjaci, predstavnici državnih organa i predstavnici Ministarstva kulture, nakon završetka rada izaći će sa predlogom interventnih i sistemskih mera, koje će tretirati medijsku industriju s jedne strane i profesiju sa druge strane – ukazuje Vučković-Lesendrić.

Za imenovanje članova radnih grupa, kojih ukupno treba da bude 46, pozive su dobili Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Sindikat novinara Srbije, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Asocijacija medija, Lokal press, Asocijacija profesionalnih medija Srbije, Asocijacija medijskih fotografa Srbije, Štamparija Politika, Štamparija APM Print, Štamparija Politika, novine i magazini, Kompanija Borba, Asocijacija TV i radio stanica Srbije Srpska mreža, kao i Pokrajinski sekretarijat za informacije, Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Ministarstvo finansija, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo trgovine i usluga.

Manje naknade elektronskim glasilima

Nataša Vučković-Lesendrićje u izjavi RTV Panonija istakla da će do 1. maja biti utvrđen predlog mera za pomoćmedijima u uslovima finansijske krize i najavila podršku predlozima da se smanje naknade elektronskim medijima za korišćenje frekvencija. Ona je navela da će Ministarstvo kulture takav predlog izneti pred Vladu Srbije. Vučković-Lesendrićje potvrdila da se intenzivno razmišlja i o relaksiranju Zakona o oglašavanju, kao i o tome da se preispita način plaćanja naknada SOKOJ-u i OFPS-u, jer su troškovi medija počeli da ugrožavaju njihovu egzistenciju. R. B.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari