Za novu sednicu bezbednosne provere zbog radikala 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Skupštinski Odbor za evropske integracije reiniciraće poziv šefu delegacije Evropske unije u Beogradu Majklu Davenportu, kako bi iz drugog pokušaja predstavio izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU – kaže za Danas Marinika Tepić, predsednica Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije.

Ona dodaje da nastavak sednice koja je zbog incidenata radikala prekinuta prošle nedelje, zakazaću do kraja ove nedelje, a u parlament bi danas trebalo da stigne i prevod izveštaja EK na srpskom jeziku. Kako bi se izbegli prošlonedeljni incidenti koji su obilovali i pretnjama pre početka sednice Odbora za evropske integracije, tražićemo od nadležnih službi bezbednosnu procenu, iako to u ovom trenutku možda zvuči preoštro.

Ona napominje da ne može i neće dozvoliti da šef delegacije EU u Beogradu i članovi Odbora budu glineni golubovi radikalima i da će zbog toga pribeći kažnjavanju članova Odbora, kako ne bi dozvolila incidente. Na pitanje kako će sankcionisati ispade onih poslanika koji nisu članovi Odbora i koje ne može da kažnjava, a koji istovremeno mogu da prisustvuju sednicama Odbora, Tepićeva objašnjava da će zbog toga biti i potrebne bezbednosne procene.

„Prošlog četvrtka u skupštinskoj sali čula se i nezvanična, nimalo prijatna, komunikacija između narodnih poslanika i Davenporta, mimo mikrofona i direktnog prenosa. Te pretnje i ta upozorenja i taj bezbednosni faktor moramo uzeti u obzir, ili ćemo u suprotnom gledati cirkus iz ranijih godina kada su ljude iznosili iz sale. Uostalom, jasno je da je scenario radikala i bio iznošenje iz sale, jer bi to bila dobra uvertira u dalje činove predsedničke kampanje Vojislava Šešelja“, ističe naša sagovornica.

Na pitanje očekuje li da će radikali dozvoliti održavanje sednice Odbora, s obzirom da su protekle nedelje obećali da Odbor neće biti održan bez prevoda izveštaja na srpskom i Davenportom na galeriji, sagovornica Danasa kaže da je jasno da Odbor ima problem sa destrukcijom poslanika Srpske radikalne stranke i njihovim ponašanjem prema gostu kako god se taj gost zvao i koga god on predstavljao. Upitana da li će se kao predsednica Odbora potruditi da radikalima izbije jedini argument iz ruke i da li će Izveštaj EK stići u parlament preveden na srpski, Tepićeva kaže da prevod očekuje danas.

„To nije izveštaj Vlade i parlamenta, to je izveštaj Evropske komisije. Odbor se o njemu uopšte ne izjašnjava, ne analizira ga, čak ni na nivou zaključaka. Koga zanima dođe, koga ne zanima ide na pecanje ili na kafu u Otadžbinsku upravu. Mi samo taj izveštaj primamo k znanju i ovaj naš poziv i naša inicijativa je samo bila da čujemo izveštaj, a ne da njegove delove čitamo u medijima“, kaže Marinika Tepić. Ona pojašnjava da u nadležnosti parlamenta nije prevođenje izveštaja, već da to može da učini samo Kancelarija za evropske integracije. Na pitanje da li je iz Evropske unije zbog ponašanja prema ambasadoru EU stigao neki demarš, sagovornica Danasa kaže da, koliko je njoj poznato, nije stigla nikakva protestna nota, ali da je krajem nedelje stiglo Davenportovo pismo. Predsednica Odbora za evrointegracije podseća da se videla sa Davenportom i da mu je zahvalna što nije napustio prošlonedeljnu sednicu, uprkos dobacivanjima. Sam Davenport juče je izjavio da je na predstavnicima Skupštine Srbije da li će ga ponovo pozvati da predstavi izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu pridruživanja EU. Govoreći o incidentu u Skupštini Srbije, kada su mu pojedini predstavnici opozicije onemogućili da predstavi izveštaj, Davenport je kazao da mu se u ovih šest godina, koliko je u Srbiji, stalno dešavaju neka iznenađenja.

Šefovi poslaničkih grupa da se izjasne o nastavku sednice

Marinika Tepić, predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, uputila je danas pismo šefovima poslaničkih grupa u kojem je zatražila da se izjasne o nastavku sednice i reiniciranju poziva ambasadoru EU Majklu Davenportu. Ona je uputila i pismo predsednici parlamenta Maji Gojković, zamolivši je da ponovo pozovu ambasadora Davenrporta da predstavi izveštaj u nastavku sednice.

“Bez obzira na političke razlike među poslaničkim grupama, pa i krajnje suprotstavljene stavove o procesu evrointegracija, verujem da kao predstavnici volje naroda kojom smo svi izbrani u ovaj visoki dom ne podržavate njegovu destrukciju neparlamentarnim odnosom prema kolegama, a naročito prema gostima, visokim međunarodnim diplomatama, kakav je Davenport“, navela je Tepićeva u pismu.

Obradović: Davenpoort da nam kaže kako se izlazi iz EU

Jedva čekam nastavak sednice Odbora za evroposke integracije. Prisustvovaću sa zadovoljstvom, jer su Dveri uvek raspoložene da čuju šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Davenporta, ali ne o pridruživanju Srbije EU već o tome kako se izlazi iz EU“, rekao je danas Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri, odgovarajući na pitanje da li će prisustvovati sednici Odbora za evropske integracije o izveštaju Evropske komisije o naprertku Srbije na putu ka EU, navodeći da je moralno, politički i ideološki besmisleno da “nas Davenport ubeđuje da uđemo u EU, već da bi logično bilo da on govori o Bregzitu“.

EU prati slučaj Savamale

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport izjavio je juče da EU prati razvoj slučaja rušenja objekata u beogradskom kvartu Savamala i dešavanja nakon tog incidenta i dodao da je na nadležnim organima da primene preporuke zaštitnika građana, preneo je portal EurAktiv. Davenport je rekao da se slučaj Savamale ne pominje u izveštaju EK o napretku Srbije na putu ka EU jer nije praksa da se u tom dokumentu pominju pojedinačni slučajevi. Kako je dodao, taj slučaj se prati u kontekstu realizacije Akcionog plana za poglavlje 23. „Nije na meni da se mešam i komentarišem rad tužilaštva“, rekao je Davenport novinarima u novoj zgradi pravosudnih organa u Katanićevoj ulici u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari