Već je prošlo tri nedelje otkako je predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Nils Helveg Peterson ponovo naimenovao bivšeg španskog socijalističkog premijera Felipea Gonsalesa za svog specijalnog predstavnika u SRJ, a on nikako da dođe. Zvaničan odgovor iz OEBS glasi: gospodin Gonsales još razmišlja da li da prihvati funkciju.

Već je prošlo tri nedelje otkako je predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju Nils Helveg Peterson ponovo naimenovao bivšeg španskog socijalističkog premijera Felipea Gonsalesa za svog specijalnog predstavnika u SRJ, a on nikako da dođe. Zvaničan odgovor iz OEBS glasi: gospodin Gonsales još razmišlja da li da prihvati funkciju. Visoki komesar za ljudska prava OEBS Maks van de Štul je još u februaru naimenovan za šefa misije na Kosovu, a ni on još nije ugledao pistu Surčinskog aerodroma. Ni njemu nije izdata viza.
– Neće ni biti! – potvrdio nam je verodostojan izvor iz MIP. – Ne mogu oni da dolaze u ime OEBS, dok nas ponovo ne vrate u članstvo. Što važi za Van der Štula, važi i za Gonsalesa.
– Istina je da za Gonsalesa jugoslovenska viza još nije zatražena, jer očekuje pouzdan signal iz Beograda da će mu zaista i biti data. Takvog signala odande još nema. Međutim, mi u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju smatramo da se Jugoslavija ne može na takav način vratiti, nego da mora pokazati spremnost na saradnju – kaže Melisa Fleming, portparol OEBS u Beču.
Zasad, obe strane su čvrsto na svojim pozicijama. OEBS ima jače „karte“, jer može primeniti pritisak, kao i u slučaju posmatrača za parlamentarne izbore prošlog meseca. S druge strane, ma šta da Beograd sad učini teško da će vrata Hofburga, carskog dvorca u Beču u kojem je sedište OEBS, skoro biti otvorena. Flemingova i sama potvrđuje da je više „uticajnih“ zemalja protiv povratka Jugoslavije, da nije još rešeno ni da li će samo biti ukinuta suspenzija, ili Beograd mora tražiti prijem kao potpuno nova država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari