U Beogradu još ne postoji dovoljno jaka politička volja za formiranje saveta poverenja između Srbije i Hrvatske, koji je inicirao predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

Iako predstavnici nekih domaćih političkih partija smatraju da je ta ideja dobra, odgovornost prebacuju na hrvatsku stranu, podsećajući pre svega na tužbu za genocid.

Vlade u Zagrebu i Beogradu još nisu zvanično reagovale na predlog Milorada Pupovca. Hrvatski ambasador u Beogradu Tonči Staničićje, u izjavi za Danas, nedavno ocenio da je ta ideja „dobronamerna i pozitivna“, ali je istakao da govori u lično ime. S druge strane, funkcioner DS-a Nada Kolundžija novinarima je kazala da Srbija još od 2000. godine „svim potezima pokazuje važnost normalizacije odnosa između Beograda i Zagreba“, pri tom istakavši da se „predsednik Srbije izvinio građanima koji su trpeli u Hrvatskoj, a da druga strana to nije učinila“.

– Srbija je učinila mnogo koraka, upravo razumevajući značaj odnosa između Beograda i Zagreba kao pretpostavke stabilnosti celog regiona – rekla je Kolundžija.

Suzana Grubješić, potpredsednica G17 plus, kaže za Danas da za osnivanje „saveta poverenja“ mora da postoji jasna politička volja.

– Gospodin Pupovac će dobiti podršku od nas iz Srbije, ali za to je potrebno da ima podršku i u Hrvatskoj. Postojale su šanse, dok Hrvatska nije podigla optužnicu, ili u slučaju da ju je povukla, a kako to nije učinila ono što mi moramo da uradimo jeste da pokrenemo protivtužbu. Za pomirenje je potrebno dvoje – ističe Grubješićeva.

Branko Branković, predsednik Saveta za međunarodne odnose SPS-a, navodi za Danas da predlog Milorada Pupovca „nije u celini došao do glavnih tela ove stranke“, odnosno do Glavnog odbora, Izvršnog odbora ili Predsedništva. Prema njegovim rečima, kada predlog bude poznat članovima tih tela, SPS će moći da ga komentariše.

Milorad Mirčić, potpredsednik SRS-a, mnogo je radikalniji. On postavlja pitanje „zašto se Pupovac javlja s takvom inicijativom u trenutku kada Hrvatska diže optužnicu protiv Srbije i zašto to nije učinio ranije“.

– Kako ranije nije došao na takvu ideju? S obzirom na to da je on značajan faktor u vladi Ive Sanadera, mogao je da pokuša i da spreči da se takva optužnica podigne. Nije dovoljno što je ranije uspevao da unese zabunu među Srbe u Hrvatskoj, sada pokušava da proširi to time što buni i Srbe u Srbiji. Mislim da je takva inicijativa besmislena, zato što njen cilj u stvari nije da suštinski dođe do tog pomirenja, većnešto sasvim drugo – smatra Mirčić.

Šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanovićrekao je novinarima da je ideja Pupovca dobra i da i Srbija i Hrvatska treba zajedno da rade na izgradnji većeg stepena poverenja između dve države.

– Problem vidimo u činjenici da je za to potreban politički zaokret – upozorio je Jovanović.

On je ocenio da bi bilo važno kada bi taj savet ne samo bio osnovan, nego i kada bi počeo nešto konkretno da radi.

– Nama nisu potrebne deklaracije i teatralna izvinjenja. Ono što nam je potrebno jeste otvaranje prostora za slobodan i nesmetan život koji bi uneo mir u odnose Srbije i Hrvatske, potreban i jednom i drugom društvu – zaključio je Jovanović.

Ministarstvo inostranih poslova Srbije, niti šef diplomatije Vuk Jeremićlično, nisu se oglašavali o inicijativi za „savet poverenja“. Čuti i kabinet predsednika Republike. Nema informacija da li Beograd i Zagreb imaju bilo kakve konsultacije o ovom predlogu. Odnosi dve države nisu bili na nižem nivou još od 5. oktobra 2000. godine.

 

 

Najteže Srbima u Hrvatskoj

Milan Simurdić, bivši ambasador Srbije u Hrvatskoj, smatra da je kod srpskih političara prisutna svest o tome da je potrebno razvijati što bolje odnose s Hrvatskom i da „savet poverenja“ nije neostvariva zamisao. Simurdićipak upozorava da to ne može da nadomesti ili zameni politički dijalog koji je sada u zastoju.

– Činjenica ko je inicirao takav predlog najviše govori o tome ko ima najveću štetu od izostanka dijaloga i zastoja u odnosima. Upravo je srpska zajednica u Hrvatskoj u situaciji da pokretanjem ovakvog predloga pokaže da joj je stalo do razvoja odnosa, jer u suprotnom oni najviše gube, ali istovremeno gube i svi drugi – naveo je Simurdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari