Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je juče da EU treba da učini sve kako bi se do majskih izbora u Srbiji potpisao sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom.
Solana je ocenio da se haški optuženik Ratko Mladić, ukoliko bi na tim izborima pobedio kandidat SRS Tomislav Nikolić, nikad ne bi našao u zatvoru Haškog tribunala.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana izjavio je juče da EU treba da učini sve kako bi se do majskih izbora u Srbiji potpisao sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom.
Solana je ocenio da se haški optuženik Ratko Mladić, ukoliko bi na tim izborima pobedio kandidat SRS Tomislav Nikolić, nikad ne bi našao u zatvoru Haškog tribunala. Visoki predstavnik je u izlaganju u Evropskom parlamentu u Briselu podvukao da 10. maja EU treba da učini sve napore i potpiše sporazum sa Beogradom kako bi srpski narod, po njegovim rečima, istinski osetio da Unija želi Srbiju u svojim redovima. Solana je rekao da je „situacija u Srbiji izuzetna“, da su zato nužni „izuzetni napori“ EU s ciljem da se potpiše sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i učine koraci za ukidanje evropskih viza za srpske građane.

Oprečna reagovanja stranaka

Političke partije u Srbiji juče su oprečno reagovale na izjavu Havijera Solane. Demokratska stranka pozvala je sve zvaničnike EU uključujući i Havijera Solanu da se više ne mešaju u izborni proces u Srbiji jer su izbori unutrašnja stvar zemlje. „Ovo nije prvi put da zvaničnici EU tumače izbore u Srbiji u skladu sa svojim političkim interesima i ciljevima zbog čega DS podseća sve da su građani Srbije ti koji 11. maja odlučuju kakvu vladu i vlast žele i niko drugi“, kazala je portparolka DS Jelena Marković agenciji Beta.

Liberalno-demokratska partija saopštila je juče da je inicijativa Havijera Solane da EU treba da učini sve kako bi sa Srbijom do majskih izbora potpisala sporazum o stabilizaciji i pridruživanju još jedan dokaz da Evropa želi da pomogne Srbiji. Lider LDP Čedomir Jovanović je u saopštenju povodom Solanine izjave naveo da je problem saradnje sa Haškim tribunalom prepreka evropskom putu Srbije, koja mora biti otklonjena i dodao da je LDP „spremna da ispuni međunarodne obaveze hapšenjem Ratka Mladića i Radovana Karadžića učešćem u budućoj reformskoj vladi“.

Srpska radikalna stranka ocenila je da Solanina izjava podrazumeva da će „svim snagama i sredstvima pomoći i podupreti one političke snage u Srbiji koje podržavaju komadanje srpske države“. U saopštenju te stranke navodi se da izjava Solane na najbolji način govori da „oni koji otimaju Kosovo i Metohiju od Srbije, oni koji su oslobodili svih optužbi Ramuša Haradinaja, danas pokušavaju na svaki način da obezbede pobedu na izborima onima u Srbiji koji će priznati nezavisno Kosovo i raditi na daljem uništavanju Srbije“.

– Nastojaćemo da sa Srbijom i dalje održimo najtemeljitije moguće odnose. Moramo uložiti sve napore kako bismo kod ljudi u Srbiji stvorili osećanje da ih želimo što je bliže moguće nama – rekao je visoki predstavnik EU novinarima.
On je takođe naveo da želi da 10. maja uveče zaspi i da mu savest bude čista da je EU uradila sve što je mogla, „a ne da se probudim 12. maja i da uvidim da smo mogli da uradimo više“.
– Ja veoma volim Srbiju, iako je ona sklona da gleda unazad, a ne napred – dodao je.
Visoki predstavnik je naglasio da su Srbija i njen narod vredni poštovanja i da se nikako ne sme dozvoliti da se osećaju uniženim.
Na pitanje šefice delegacije EP za jugoistočnu Evropu Doris Pak ne misli li on da je stvar oko potpisivanja sporazuma o stabilizaciji sa Srbijom „klopka“, Solana je samo kratko odgovorio da EU želi da se se taj sporazum potpiše što je pre moguće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari