Zabranjeno sletanje beloruskih aviona u Srbiju 1Foto: EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Srbija se saglasila sa najnovijim sankcijama Evropske unije protiv Belorusije, zvanično je objavila danas EU.

Kako se navodi u saopštenju za javnost, Savet EU je odlučio da osnaži postojeće restriktivne mere, imajući u vidu situaciju u Belorusiji.

Nova pravila odnosiće se na zabranu preleta i sletanja svih beloruskih letelica na teritoriju država koje su podržale embargo, uključujući države kandidate za članstvo u Uniji – Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju, kao i zemlje koje su članice Evropske zone slobodne trgovine – Island, Lihtenštajn i Norvešku, te države koje pripadaju Evropskom ekonomskom prostoru, „a saglasne su sa ovom odlukom“.

Kako se naglašava, odluka o zabrani letova i preleta aviona neće se odnositi na slučajeve „prinudnog sletanja ili preleta“, niti na humanitarne letove, ali će u tim slučajevima biti potrebno da se o tome obaveste ostale države članice i Evropska komisija.

EU je saopštila da „uzima u obzir obavezivanje“ država kandidata na primenu novih odluka i da pozdravlja njihovu odluku da podrže sankcije protiv Belorusije.

Komentarišući navedeno usaglašavanje Srbije sa režimom sankcija Unije, Igor Novaković, direktor istraživanja ISAC fonda, kaže za Danas da je Srbija, kao što se moglo pretpostaviti, izvagala da joj se više isplati da se usaglasi sa deklaracijom i restriktivnim merama koje iz nje proizilaze.

– Ovo je nova odluka, kojom se menja prethodni okvir sankcija koji je uspostavljen 2012. i sa kojim se Srbija usaglašavala sve do aprila 2019. Time se šalje i poruka EU da je Srbija voljna da vise sarađuje po pitanju usaglašavanja. S druge strane, pošto smo dobili isporuku migova iz Belorusije, više verovatno nema praktičnih prepreka za uvođenje restriktivnih mera. Nesumnjivo, kako je i Vučić (predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prim. nov.) obećao u Briselu na sastanku sa Borelom (Žozep Borel, šef diplomatije EU, prim. nov.) ove godine možemo očekivati napredak u usaglašavanjau. Ali suštinska pitanja, pre svega ona koja se odnose na Rusiju i Kinu, verovatno ostaju otvorena, konstatuje Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari