Zaev, ipak, ne dolazi 1Večera u Savanovi: Vučić domaćin prestolonasledniku Emirata

Pojedine ugledne zvanice iz inostranstva koje će prisustvovati današnjoj inauguraciji predsednika Aleksandra Vučića već su doputovale u Beograd, poput bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera, koji je došao u svojstvu specijalnog izaslanika vlade u Berlinu, kao i prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana, koga je na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao Vučić.

Predsednikova Služba za saradnju sa medijima je saopštila da je Vučić bio domaćin na večeri prestolonasledniku UAE u beogradskom restoranu Savanova.

Kako Danas saznaje, Italiju će na svečanosti u Palati Srbija predstavljati ministarka odbrane Roberta Pinoti. Mada se spekulisalo da će se među liderima regiona naći i makedonski premijer Zoran Zaev, njegovi saradnici za Danas kažu da će Makedoniju predstavljati šef države Đorđe Ivanov i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov. Podsetimo, prethodnih meseci postojale su trzavice na liniji Zaev – Vučić, ali tenzije između Skoplja i Beograda prevaziđene su kada je prošlog meseca na večeri koju je organizovala visoka predstavnica EU Federika Mogerini za lidere „balkanske šestorke“ makedonski premijer uputio javno izvinjenje srpskom predsedniku zbog „izjava koje su uznemirile državni vrh Srbije“.

Što se ostalih državnika tiče, ranije je najavljeno da će Rusiju predstavljati potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin, da u ime zvaničnog Brisela dolazi komesar Johanes Han, dok će NATO predstavljati zamenica generalnog sekretara Alijanse Rouz Gotemiler. Pored pomenutog Ivanova, od predstavnika zemalja regiona dolaze hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, članovi predsedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, mađarski premijer Viktor Orban… U Vladi Crne Gore za naš list kažu da će svečanosti prisustvovati predsednik te države Filip Vujanović.

Takođe, Danasu je potvrđen dolazak austrijskog kancelara Kristijana Kerna, a očekuje se i prisustvo bivšeg rumunskog premijera Viktora Ponte, dok albanski premijer Edi Rama ne dolazi zbog izbora u toj državi. Prema saznanjima Danasa, Grčku će predstavljati ministar nacionalne odbrane Panos Kamenos, kao i funkcioner Sirize Jorgos Cipras, inače brat od strica premijera Aleksisa Ciprasa. Najzad, očekuje se da će inauguraciji prisustvovati bivši predsednici države Milan Milutinović i Zoran Lilić.

Špalir gardista, rukovanje, fotografisanje...

Predviđeno je da svečani prijem traje puna četiri sata, otkriva portal Sputnjik. Prvo što će visoki gosti videti kada se budu približavali Palati Srbija, biće dugačak špalir gardista kroz koji će i proći svetski i regionalni državnici i sve VIP zvanice.

Dolazak gostiju predviđen je za 18 časova, dok će pola sata kasnije predsednik Vučić sa suprugom Tamarom, sa kojom je 9. juna dobio sina Vukana, zauzeti svoju poziciju za doček u holu Palate, odmah uz ulaz u salu „Podgorica“.

Protokol nalaže da tik uz predsednika budu i državne zastave i dvojica gardista. Na tom mestu Vučić će se rukovati sa svima koji su predviđeni za taj čin na svečanom prijemu, piše Sputnjik. Konkretno, sve VIP zvanice pristižu na ulaz gde je fontana, ali na rukovanje sa Vučićem idu šefovi državnih delegacija sa suprugama, lične zvanice predsednika, zatim predsednik, premijer i predsednik Skupštine RS, predsednica Skupštine Srbije, buduća premijerka Srbije, patrijarh, arhiepiskop pećki, pokrajinski zvaničnici, predsednik SANU, načelnik Generalštaba Vojske Srbije… Poslanici su već čestitali 31. maja prilikom polaganja zakletve u parlamentu, pa su iz ovog izostavljeni.

Po rukovanju sa Vučićem, zvanice se okreću medijskim ekipama zbog fotografije sa predsedničkim parom, a potom zauzimaju mesta u sali „Podgorica“, gde je predviđeno posluženje – švedski sto i piće. Kad se rukuje sa svim VIP zvanicama, predsednik Vučić će se sa suprugom pridružiti gostima u sali „Podgorica“, gde će, nakon koktela, biti priređena i zajedničko fotografisanje. Zvaničan deo programa počinje u 19.55, himnom „Bože pravde“, nakon toga gostima će se obratiti novi predsednik Srbije, a potom sleduje umetnički program.

U Palati Srbija posebno su uređeni i tematski saloni koji treba da predstave određenu oblast. U njima će se nalaziti predstavnici turističkih organizacija koji će „goste upućivati u prirodne lepote i istoriju regija“. Zvanice iz inostranstva biće smeštene u takozvanom „Titovom salonu“. „Dres-kod“ – pravilo oblačenja za muškarce je tamno odelo i jednobojna kravata, a za žene svečana haljina.

 

Rogozin prvi na sastanku

Predsednik Aleksandar Vučić tokom dana pre svečanosti imaće odvojene susrete sa pojedinim zvaničnicima u Vili „Mir“ na Dedinju. Prvi kod njega biće gost iz Moskve, a potom i Kine. Prenosimo satnicu sastanaka:

9 – Dmitrij Rogozin, potpredsednik Vlade Ruske Federacije

9.30 – Đi Bingsjuen, potpredsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine

10 – Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije

11 – Emanuel Isoze Ngonde, predsednik Vlade Gabonske Republike

11.30 – Mihail DŽanelidze, ministar spoljnih poslova Gruzije

12 – Vladimir Koltovič, ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu Republike Belorusije

12.30 – Endru Lesli, parlamentarni sekretar Kanade za odnose sa SAD

13 – Rauhi Fatuh, savetnik predsednika Države Palestine za međunarodna pitanja

13.30 – Rouz Gotemiler, zamenica generalnog sekretara NATO

14 – Roberta Pinoti, ministarka odbrane Republike Italije

14.30 – Kolinda Grabar Kitarović, predsednica Republike Hrvatske

15 – Predsedništvo BiH

15.30 – Johanes Han, komesar za proširenje i susedsku politiku EU

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari