Zagorki Dolovac treći mandat na čelu Republičkog javnog tužilaštva 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Dosadašnji republički javni tužilac Zagorka Dolovac izabrana je treći put na tu funkciju tako da će, zaključno sa ovim mandatom, ona biti javni tužilac 18 godina.

Za Zagorku Dolovac glasalo je 168 od 171 prisutnog poslanika, dok troje nije glasalo.

Obrazlažući predlog da Dolovac još šest godina obavlja funkciju republičkog javnog tužioca, ministarka pravde Maja Popović rekla je juče da se Dolovac u toku mandata zalagala za povećanje broja tužilaca i starala da javna tužilaštva budu adekvatno opremljena.

Ona je dodala da je Dolovac kao prioritet rada odredila odlučnu borbu protiv kriminala, a posebno teških i savremenih oblika, povećanje efikasnosti krivičnog gonjenja kroz tužilačku istragu, sporazuma o priznanju krivice i oportunitet i jačanje međunarodne saradnje.

„Zalagala se za dosledno sprovođenje osnovnih principa u radu javnih tužilaštava u vidu primene načela samostalnosti, nepristrasnosti, profesionalnosti, odgovornosti, te je preduzimala i mere za uspostavljanje i unapređenje rada disciplinskih organa Etičkog odbora i poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca“, rekla je ministarka.

Skupštini je danas predata peticija sa 27.343 potpisa podrške zahtevu da Zagorka Dolovac ne bude izabrana na još jedan mandat, a predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović izjavio je ispred zgrade parlamenta, da je Dolovac bila „sluga i prethodne političke garniture“, navodeći da se pokazalo da poslanici najproblematičnije odluke donose tokom leta po hitnom postupku kao što se i sada dešava.

Pored izbora Dolovac, poslanici su usvojili i izmene i dopune Zakona o sudijama, kao i dopune Zakona o Visokom savetu sudstva.

Skupština Srbije potvrdila je danas Memorandum o razumevanju između Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Ministarstva spoljnih poslova i međunarodne saradnje Italije o zapošljavanju članova porodica diplomatskog, konzularnog i administrativno-tehničkog osoblja.

Cilj izmena i dopuna Zakona o sudijama i Visokom savetu sudstva je preduzimanje neophodnih koraka u ispunjavanju međunarodnih obaveza Srbije, koje su sadržane u aktima preporuka Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GRECO), kao i realizacija aktivnosti iz Revidiranog akcionog plana za Poglavlje 23 ‒ pravosuđe i osnovna prava u okviru pristupnih pregovora Srbije i Evropske unije.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je ranije da je GREKO, u okviru Četvrtog evolucionog kruga, preporučio da “sistem ocenjivanja rada sudija bude revidiran uvođenjem kvalitativnih kriterijuma i ukidanjem pravila da nezadovoljavajući rezultati i vrednovanja sistemski vode ka njihovom razrešenju“.

Izmenama i dopunama Zakona o sudijama predviđeno je da se poveravanje predmeta u rad sudiji zasniva na složenosti predmeta koja obuhvata objektivne kriterijume, kao što su broj stranaka i ostalih učesnika u postupku i poštovanje rokova za sprovođenje sudskih radnji.

Dopunama Zakona o Visokom savetu sudstva predviđeno je da Etički odbor Visokog saveta sudstva bude stalno radno telo koje će utvrđivati da li se poštuju odredbe Etičkog kodeksa sudija i koja su postupanja i radnje u suprotnosti sa dostojanstvom i nezavisnosti sudije i štetne po ugled suda.

Izabrano je devetoro od 13 predloženih predsednika sudova, a nije izabran predsednik suda u Prokuplju, Pančevu, Zrenjaninu i Rumi, čije je predloge osporila poslanica Jelena Žarić Kovačević.

Za člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) izabran je Božidar Zečević za kojeg je glasalo 164 od 172 poslanika.

Glasanjem je skupština završila deveto vanredno zasedanje, a deseto je zakazano za sredu 28. jul 2021. godine.

Skupština Srbije izabrala predsednike sudova u više gradova u Srbiji

Za predsednicu Osnovnog suda u Bačkoj Palanci izabrana je Jelica Vujinović, za predsednika Osnovnog suda u Ivanjici Ljubiša Tomićević, a Osnovnog suda u Petrovcu na Mlavi Stanoje Rajić.

Za predsednika Privrednog suda u Zrenjaninu izabran je Aleksandar Stojiljkovski, Privrednog suda u Pančevu Gordana Anić, Privredog suda u Somboru Biljana Perić i Privrednog suda u Zaječaru Dragan Jocić.

Za predsednicu Prekršajnog suda u Negotinu izabrana je Ana Jaćimović, a Prekršajnog suda u Subotici Tanja Vladušić Rudić.

Za predsednike sudova poslanici nisu izabrali četiri kandidata koje je juče osporila predsednica Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo i poslanica poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – za našu decu“ Jelena Žarić Kovačević.

To su Zlatoje Ankić, kandidat za predsednika Osnovnog suda u Zrenjaninu, Gordana Sokić, kandidat za predsednika Osnovnog suda u Prokuplju, kao i kandidati za predsednike osnovnih sudova u Pančevu i Rumi Ljiljana Sinđić i Biljana Đuričić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari