Zaharijeva: Stručna pomoć Bugarske 1Foto: FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa zamenikom premijera i ministrom spoljnih poslova Bugarske Ekaterinom Zaharijevom koja je istakla spremnost za stručnu pomoć u poglavljima 23 i 24 i ponovila inicijativu Bugarske za održavanje Samita EU – Zapadni Balkan, kako bi i tom prilikom bila potvrđena evropska perspektiva regiona.

Vučić i Zaharijeva razgovarali su o bilateralnim političkim i ekonomskim odnosima, kao i o evrointegracijama Srbije, s obzirom na to da Bugarska predsedava Evropskoj uniji u prvoj polovini sledeće godine, navodi se u saopštenju.

Vučić je zahvalio Bugarskoj na kontinuiranom zalaganju za nastavak politike proširenja Evropske unije, koja je i jedan od prioriteta programa njenog predsedavanja.

Takođe je istakao moguću korist od potpisivanja novog Memoranduma o saradnji dve zemlje u oblasti evrointegracija, što bi omogućilo da Bugarska pruža pomoć Srbiji u pregovaračkim poglavljima.

Bugarska zvaničnica je posebno istakla spremnost za stručnu pomoć u poglavljima 23 i 24 i ponovila inicijativu Bugarske za održavanje Samita EU – Zapadni Balkan, kako bi i tom prilikom bila potvrđena evropska perspektiva regiona.

Vučić i Zaharijeva konstatovali da su bilateralni odnosi Srbije i Bugarske dobri i da je obostrani interes da se saradnja unapređuje u svim oblastima, posebno u oblasti trgovine i turizma, ali i energetske i saobraćajne infrastrukture.

Šefica bugarske diplomatije je izrazila zahvalnost na svemu što državni organi Srbije čine za bugarsku manjinu u našoj zemlji, a dogovoreno je i da se nastavi rad na zajedničkom rešavanju pitanja informisanja bugarske manjine na maternjem jeziku.

Vučić i Zaharijeva istakli su neophodnost nastavka dijaloga Beograda i Prištine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari