Zaharova: Neformalni sastanak stvarno neformalan 1Foto: EPA/ MAXIM SHIPENKOV

Na sastanku ministara i inostranih poslova država Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju koji se održava u Majerbahu vlada opuštena atmosfera.

„Neformalni sastanak šefova diplomatija država OEBS-a u austrijskom Auerbahu stvarno je neformalan. Nakon plenarne sednice, delegacije su se razišle po živopisnim uglovima veselog dvorca u Beču: Lavrov se osamio sa Kurcom, a Dačić sa cigaretom“, napisala je Marija Zaharova na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ovu objavu portparolke ruskog Ministarstva inostranih poslova zajedno sa fotografijama Sergeja Lavrova i Sebastijana Kurca kao i Dačića sa cigaretom, preneli su potom mediji i u Srbiji.

U zvaničnom delu, Dačić je, kako se navodi u njegovoj pisanoj izjavi, juče u Austriji izjavio da je Beograd strateški orijentisan prema evropskim integracijama, kao i dijalogu, miru i pomirenju, što treba da doprinese regionalnoj stabilnosti. Svi treba da gledamo u budućnost i opšti prosperitet, posebno mladi, kao i da očekujemo sveobuhvatniju plodotvorniju saradnju na našem zajedničkom evropskom putu, rekao je Dačić u Majerbahu, na neformalnom Ministarskom sastanku Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Dačić je naglasio posvećenost Beograda dijalogu sa Prištinom i sprovođenju svih postignutih dogovora, a posebno uspostavljanju Zajednice srpskih opština, na koje se dugo čeka. Dačić je istakao važnost borbe protiv terorizma, uključujući odlučnu i bezuslovnu osudu terorističkih akata u svim oblicima i načinima ispoljavanja. Informativna kampanja Ujedinjeni u borbi protiv nasilnog ekstremizma, pokrenuta 2015. godine, kada je Srbija bila predsedavajući OEBS, nastavlja da šalje snažnu poruku protiv radikalizacije, netolerancije i ekstremizma, izjavio je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari